Liczba pytań: 766300

Liczba odpowiedzi: 7157893

(4 odpowiedzi)
gość
Pytanie zadaje: gość [16.04.2018]

Po co oddzielać białka od żółtek?

Chodzi- jak się domyślacie- o pieczenie. Po co w niektórych przepisach oddziela się żółtka i białka. białka ubija?
Robię murzynka na szybko. Szukam przepisu w necie i nie wiem czy wybrać z oddzielaniem czy bez

Najlepsza odpowiedź
   
(2 - 0)
100%
z ubitymi białkami ciasto lepiej wyrasta i jest jakby bardziej puszyste

zalezy jakie chcesz ciasto bo jak ci wystarczy ucierane to nie bijesz piany, a jeśli bardziej biszkoptowe to musisz ubić
gość  gość 16.04.2018 cytuj zgłoś


Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
Pozostałe odpowiedzi
   
(1 - 0)
100%
bo całych jajek się na piane nie ubije....
gość gość 16.04.18, 13:06 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
gość
bo całych jajek się na piane nie ubije....

wiadomo. ale w niektórych przepisach nie wymagają oddzielania, tylko dodaje się "całe" jajo do masy i miksuje. Ciekawi mnie co daje to oddzielanie i ubijanie. czym się różni takie ciasto konkretnie
gość gość 16.04.18, 13:08 cytuj link zgłoś

   
(2 - 0)
100%
z ubitymi białkami ciasto lepiej wyrasta i jest jakby bardziej puszyste

zalezy jakie chcesz ciasto bo jak ci wystarczy ucierane to nie bijesz piany, a jeśli bardziej biszkoptowe to musisz ubić z ubitymi białkami ciasto lepiej wyrasta i jest jakby bardziej puszyste

zalezy jakie chcesz ciasto bo jak ci wystarczy ucierane to nie bijesz piany, a jeśli bardziej biszkoptowe to musisz ubić
gość gość 16.04.18, 13:12 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
gość
z ubitymi białkami ciasto lepiej wyrasta i jest jakby bardziej puszyste zalezy jakie chcesz ciasto bo jak ci wystarczy ucierane to nie bijesz piany, a jeśli bardziej biszkoptowe to musisz ubić


Dziękuję :-***
gość gość 16.04.18, 13:13 cytuj link zgłoś


 
Zaloguj