Liczba pytań: 760205

Liczba odpowiedzi: 7113675

(19 odpowiedzi)
gość
Pytanie zadaje: gość [02.12.2017]

Czy uzywacie osobnej deski do krojenia miesa i osobnej do krojenia innych produktow?

No i ile desek ogolnie uzywacie regularnie?

Najlepsza odpowiedź
   
(5 - 2)
71%
Tak. Dla mnie to oczywiste, kwestia higieny - do mięsa mam szklaną, żeby była maksymalnie higeniczna, do reszty plastik albo drewno.
gość  gość 03.12.2017 cytuj zgłoś


Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
Pozostałe odpowiedzi
   
(4 - 2)
67%
tak.desek mam 3.zmieniam co kilka miesięcy.do mięsa jest osobna i nic innego na niej nie kroję.
gość gość 02.12.17, 18:57 cytuj link zgłoś

   
(1 - 2)
33%
nie,mam jedna drewniana i myje ja po kazdym uzyciu
gość gość 02.12.17, 19:06 cytuj link zgłoś

   
(0 - 1)
0%
gość
nie,mam jedna drewniana i myje ja po kazdym uzyciu


W jak wysokiej temperaturze ja myjesz?
gość gość 02.12.17, 19:11 cytuj link zgłoś

   
(1 - 2)
33%
gość
gość
nie,mam jedna drewniana i myje ja po kazdym uzyciu
W jak wysokiej temperaturze ja myjesz?
w normalnej temperaturze w ktorej myje gary plus plyn do naczyn
gość gość 02.12.17, 19:21 cytuj link zgłoś

   
(1 - 5)
17%
gość
gość
gość
nie,mam jedna drewniana i myje ja po kazdym uzyciu
W jak wysokiej temperaturze ja myjesz?
w normalnej temperaturze w ktorej myje gary plus plyn do naczyn


Masakra.
gość gość 02.12.17, 19:24 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
gość
gość
gość
gość
nie,mam jedna drewniana i myje ja po kazdym uzyciu
W jak wysokiej temperaturze ja myjesz?
w normalnej temperaturze w ktorej myje gary plus plyn do naczyn
Masakra.
pewnie tak
gość gość 02.12.17, 19:25 cytuj link zgłoś

   
(3 - 3)
50%
gość
gość
gość
gość
nie,mam jedna drewniana i myje ja po kazdym uzyciu
W jak wysokiej temperaturze ja myjesz?
w normalnej temperaturze w ktorej myje gary plus plyn do naczyn
Masakra.


ni przesadzaj. w sklepie gdzie kupujesz choćby pieczywo jest więcej bakterii niz na tej desce
gość gość 02.12.17, 19:33 cytuj link zgłoś

   
(0 - 2)
0%
gość
gość
gość
gość
gość
nie,mam jedna drewniana i myje ja po kazdym uzyciu
W jak wysokiej temperaturze ja myjesz?
w normalnej temperaturze w ktorej myje gary plus plyn do naczyn
Masakra.
ni przesadzaj. w sklepie gdzie kupujesz choćby pieczywo jest więcej bakterii niz na tej desce
osobiscie chyba nie znam nikogo kto uzywa kilku desek iosobnej do miesa. NIKOGO.Nawet w szkole gdzie pracowalam w kuchni,desek bylo wiele,niby pozaznaczane,bo bhp tego wymaga,ale do krojenia brano jak leci.
gość gość 02.12.17, 19:40 cytuj link zgłoś

   
(0 - 1)
0%
gość
gość
gość
gość
gość
gość
nie,mam jedna drewniana i myje ja po kazdym uzyciu
W jak wysokiej temperaturze ja myjesz?
w normalnej temperaturze w ktorej myje gary plus plyn do naczyn
Masakra.
ni przesadzaj. w sklepie gdzie kupujesz choćby pieczywo jest więcej bakterii niz na tej desce
osobiscie chyba nie znam nikogo kto uzywa kilku desek iosobnej do miesa. NIKOGO.Nawet w szkole gdzie pracowalam w kuchni,desek bylo wiele,niby pozaznaczane,bo bhp tego wymaga,ale do krojenia brano jak leci.
a ja znam kilka takich osób i w żadnym wypadku nie wynika to z nadmiernej pedanterii. Z tego co wiem to wszyscy Żydzi muszą tak robić z powodów religijnych żeby było koszernie. Tak samo mięso nie może leżeć w lodówce nawet na tej samej półce co ser. Ja myślę że jak ktoś stosuje takie zasady to raczej z zasad religijnych.
gość gość 02.12.17, 19:56 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
gość
gość
gość
gość
gość
gość
nie,mam jedna drewniana i myje ja po kazdym uzyciu
W jak wysokiej temperaturze ja myjesz?
w normalnej temperaturze w ktorej myje gary plus plyn do naczyn
Masakra.
ni przesadzaj. w sklepie gdzie kupujesz choćby pieczywo jest więcej bakterii niz na tej desce
osobiscie chyba nie znam nikogo kto uzywa kilku desek iosobnej do miesa. NIKOGO.Nawet w szkole gdzie pracowalam w kuchni,desek bylo wiele,niby pozaznaczane,bo bhp tego wymaga,ale do krojenia brano jak leci.


No i dlatego zdychacie potem na raka.
gość gość 02.12.17, 20:00 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
Mam taki zestaw desek z Joseph Joseph i uzywam wedlug oznaczen.
gość gość 02.12.17, 20:25 cytuj link zgłoś

   
(0 - 1)
0%
Ja mam jedna szklana "uniwersalna" ktora uzywam do wszystkiego, ale ja latwonumyc lub wyparzyc. Plastikowe rozrozniam zwykle kolorami, zielone do warzyw i chleba, czerwone tylko do miesa.
gość gość 02.12.17, 20:33 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
gość
gość
gość
gość
gość
gość
gość
nie,mam jedna drewniana i myje ja po kazdym uzyciu
W jak wysokiej temperaturze ja myjesz?
w normalnej temperaturze w ktorej myje gary plus plyn do naczyn
Masakra.
ni przesadzaj. w sklepie gdzie kupujesz choćby pieczywo jest więcej bakterii niz na tej desce
osobiscie chyba nie znam nikogo kto uzywa kilku desek iosobnej do miesa. NIKOGO.Nawet w szkole gdzie pracowalam w kuchni,desek bylo wiele,niby pozaznaczane,bo bhp tego wymaga,ale do krojenia brano jak leci.
a ja znam kilka takich osób i w żadnym wypadku nie wynika to z nadmiernej pedanterii. Z tego co wiem to wszyscy Żydzi muszą tak robić z powodów religijnych żeby było koszernie. Tak samo mięso nie może leżeć w lodówce nawet na tej samej półce co ser. Ja myślę że jak ktoś stosuje takie zasady to raczej z zasad religijnych.
a co ma religia do tego?
gość gość 02.12.17, 20:49 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
gość
gość
gość
gość
gość
gość
gość
nie,mam jedna drewniana i myje ja po kazdym uzyciu
W jak wysokiej temperaturze ja myjesz?
w normalnej temperaturze w ktorej myje gary plus plyn do naczyn
Masakra.
ni przesadzaj. w sklepie gdzie kupujesz choćby pieczywo jest więcej bakterii niz na tej desce
osobiscie chyba nie znam nikogo kto uzywa kilku desek iosobnej do miesa. NIKOGO.Nawet w szkole gdzie pracowalam w kuchni,desek bylo wiele,niby pozaznaczane,bo bhp tego wymaga,ale do krojenia brano jak leci.
No i dlatego zdychacie potem na raka.
a ta znow swoje. Popracuj nad wyslawianiem sie zanim zaczniesz kogos straszyc i pouczac. Rak to choroba cywilizacyjna i masz na nia tak samo duze szanse jak kazdy z nas
gość gość 02.12.17, 20:51 cytuj link zgłoś

   
(5 - 2)
71%
Tak. Dla mnie to oczywiste, kwestia higieny - do mięsa mam szklaną, żeby była maksymalnie higeniczna, do reszty plastik albo drewno. Tak. Dla mnie to oczywiste, kwestia higieny - do mięsa mam szklaną, żeby była maksymalnie higeniczna, do reszty plastik albo drewno.
gość gość 03.12.17, 02:34 cytuj link zgłoś

   
(1 - 2)
33%
Nie używam osobnych desek ale jeśli ktoś chce to jest to jak najbardziej uzasadnione. Na mięsie jest mnóstwo bakterii. I co z tego, jak robię mielone to i tak próbuję surowego mięsa i jakoś te bakterie nie czynią mi szkody.
Umycie deski na pewno nie zabija wszystkich bakterii ale na litość Bosą czy my żyjemy w labolatorium? Organizm musi nauczyć się walczyć z zarazkami, powinien być narażany żeby tę odporność wypracować. Każda przesada nie jest dobra. Rozsądek i złoty środek.
gość gość 03.12.17, 07:43 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
Tak, mam osobną deskę do krojenia mięsa. Plastikową żeby można było porządnie wymyć, sparzyc
gość gość 03.12.17, 11:47 cytuj link zgłoś

   
(0 - 1)
0%
Mam jedna deske do krojenia
Neyl Neyl   04.12.17, 01:44 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
mam deskę do chleba, deskę do mięsa i deskę do "innych" potraw

nie wyobrażam sobie inaczej

do mięsa tylko bambus
gość gość 04.12.17, 10:39 cytuj link zgłoś


 
Zaloguj