Liczba pytań: 760205

Liczba odpowiedzi: 7113675

(13 odpowiedzi)
gość
Pytanie zadaje: gość [25.11.2017]

Wasza ulubiona kuchnia

Co lubicie jesc,co najczesciej gotujecie?ja wlasnie szukam jakiegos fajnego pomysłu na jutrzejszy obiad. Ostatnio czesto mamy kuchnie tajską. Polska kuchnia jest dosc monotonna i cięzka. Coraz rzadziej gotuje polskie dania ,no moze poza rosolem dla syna,czasem pierogi zrobie,jakies mielone. Jak u was ?

Najlepsza odpowiedź
   
(7 - 3)
70%
Najczęściej azjatycka wszelkiego sortu - bo proste, aromatyczne i szybkie to jest. "Polską" komunistyczną też bardzo rzadko jemy (nawet rosół jak już to wolimy na modę tajską), ale czasem sięgam do starych polskich książek kucharskich, tam bywają ciekawe przepisy np. na ryby czy mięsa.
gość  gość 25.11.2017 cytuj zgłoś


Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
Pozostałe odpowiedzi
   
(7 - 3)
70%
Najczęściej azjatycka wszelkiego sortu - bo proste, aromatyczne i szybkie to jest. "Polską" komunistyczną też bardzo rzadko jemy (nawet rosół jak już to wolimy na modę tajską), ale czasem sięgam do starych polskich książek kucharskich, tam bywają ciekawe przepisy np. na ryby czy mięsa. Najczęściej azjatycka wszelkiego sortu - bo proste, aromatyczne i szybkie to jest. "Polską" komunistyczną też bardzo rzadko jemy (nawet rosół jak już to wolimy na modę tajską), ale czasem sięgam do starych polskich książek kucharskich, tam bywają ciekawe przepisy np. na ryby czy mięsa.
gość gość 25.11.17, 21:51 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
Mnie najlepiej wychodzi kuchnia polska. Pojedyncze dania z innych mi wychodzą ale tylko pojedyncze albo " przerobione" na nasze. Nie mam takiego kulinarnego talentu żeby inne smaki odtwarzać
gość gość 25.11.17, 21:52 cytuj link zgłoś

   
(0 - 3)
0%
może panierowane szerszenie? podobno smaczne
gość gość 25.11.17, 22:00 cytuj link zgłoś

   
(2 - 6)
25%
gość
Najczęściej azjatycka wszelkiego sortu - bo proste, aromatyczne i szybkie to jest. "Polską" komunistyczną też bardzo rzadko jemy (nawet rosół jak już to wolimy na modę tajską), ale czasem sięgam do starych polskich książek kucharskich, tam bywają ciekawe przepisy np. na ryby czy mięsa.



Nie ma kuchni Polskiej komunistycznej. Mało wiesz o kuchni a tryskasz sarkazmem.
gość gość 25.11.17, 22:03 cytuj link zgłoś

   
(2 - 1)
67%
Azjatycka( bardziej japońska i tajska niz chińska), nastepne w kolejności na równi są gruzińska, perska, marokańska i tex-mex. Nie lubie kuchni włoskiej i naszej rodzimej tez nie lubie ( poza zupami, te akurat mamy najlepsze na swiecie;))
gość gość 25.11.17, 22:03 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
gość
Mnie najlepiej wychodzi kuchnia polska. Pojedyncze dania z innych mi wychodzą ale tylko pojedyncze albo " przerobione" na nasze. Nie mam takiego kulinarnego talentu żeby inne smaki odtwarzać
wystarczy kuerowac sie przepisem :) ja na oko zrobie tylko te dania ktore juz robilam kilka razy,a tak to szukam przepisu,kupuje skladniki i jade wg instrukcji.
gość gość 25.11.17, 22:25 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
gość
może panierowane szerszenie? podobno smaczne
oczywiscie :) przeciez poza gołąbkami i szerszeniami nic juz nie ma
gość gość 25.11.17, 22:26 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
gość
gość
Mnie najlepiej wychodzi kuchnia polska. Pojedyncze dania z innych mi wychodzą ale tylko pojedyncze albo " przerobione" na nasze. Nie mam takiego kulinarnego talentu żeby inne smaki odtwarzać
wystarczy kuerowac sie przepisem :) ja na oko zrobie tylko te dania ktore juz robilam kilka razy,a tak to szukam przepisu,kupuje skladniki i jade wg instrukcji.

Kwestia składników właśnie też tu jest istotna. Nie tylko je kupić ale też ich jakość ma znaczenie. O ile kuchnie polską znam bo na niej sie wychowałam i wszystko mogę zrobić od podstaw ( kiszę sama kapustę i zakwas na żurek, inne przetwory, własne warzywa) o tyle orginalne skladniki kuchni tajskiej byloby ciężko znaleźć i żeby to było wartościowe. Nie żadne gotowce tylko wartościowe produkty. Pewnie w większym mieście łatwiej ale to co u mnie jest dostepne to nędza.
gość gość 25.11.17, 22:42 cytuj link zgłoś

   
(1 - 1)
50%
gość
gość
gość
Mnie najlepiej wychodzi kuchnia polska. Pojedyncze dania z innych mi wychodzą ale tylko pojedyncze albo " przerobione" na nasze. Nie mam takiego kulinarnego talentu żeby inne smaki odtwarzać
wystarczy kuerowac sie przepisem :) ja na oko zrobie tylko te dania ktore juz robilam kilka razy,a tak to szukam przepisu,kupuje skladniki i jade wg instrukcji.
Kwestia składników właśnie też tu jest istotna. Nie tylko je kupić ale też ich jakość ma znaczenie. O ile kuchnie polską znam bo na niej sie wychowałam i wszystko mogę zrobić od podstaw ( kiszę sama kapustę i zakwas na żurek, inne przetwory, własne warzywa) o tyle orginalne skladniki kuchni tajskiej byloby ciężko znaleźć i żeby to było wartościowe. Nie żadne gotowce tylko wartościowe produkty. Pewnie w większym mieście łatwiej ale to co u mnie jest dostepne to nędza.
dużo kupisz przez net, tylko ze świeżymi warzywami czy ziołami może być problem, choć np. wpisałam sobie w wyszukiwarkę liście curry i widzę, że niektóre sklepy mają i świeże składniki
gość gość 25.11.17, 22:47 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
Gotuje roznie ale najbardziej kocham kuvhnie azjatycka. Przynajmniej dwa lub trzy razy w tyg zamawiamy chinczyka, tajskie lub sushi. Reszta tyg to.polskie i wloskie glownie potrawy, proste dania.
gość gość 25.11.17, 23:27 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
Ja tam lubie kuchnie polska,ale pewnie jak wyjadę do Anglii to spróbuje innych kuchni :). Ciekawi mnie kuchnia indyjska i dania z Karaibow
Julitta Julitta   26.11.17, 00:15 cytuj link zgłoś

   
(3 - 2)
60%
Turcy maja pyszne jedzenie. Baklawa, lahmacun, Köfte, potrawka z fasoli, zupa z ciecierzycy i wiele wiele innych
gość gość 26.11.17, 02:43 cytuj link zgłoś

   
(1 - 5)
17%
gość
Turcy maja pyszne jedzenie. Baklawa, lahmacun, Köfte, potrawka z fasoli, zupa z ciecierzycy i wiele wiele innych
A Turczynki śmierdzące pipki z braku dostępu powietrza, słonko wali a one w czarnych ciuchach od stóp po czubek głowy zakutane.
gość gość 26.11.17, 09:34 cytuj link zgłoś


 
Zaloguj