Liczba pytań: 757899

Liczba odpowiedzi: 7098171

(2 odpowiedzi)
gość
Pytanie zadaje: gość [05.10.2017]

Makaron po chińsku

Jak robicie? Może coś podpatrzę od was ? :D


Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
Odpowiedzi
   
(0 - 0)
0%
Gotuje makaron ryzowy lub taki typu noodles do woka. Odcedzam,studze. Najlepiej dzien wczesniej. Do rozgrzanego woka wlewam olej. Mocno nagrzewam. Wrzucam posiekane chili czosnek i imbir na max 30sek. Mieszam. Wrzucam pokrojona w kostke wieprzowine lub kurczaka (marynuje w sosie sojowym,chili,czosnku)smaze kilka minut az sie zrumieni. Wrzucam pokrojone w slupki marchew,papryke,kapuste pekinska,cebule w piorka. Smaze mieszajac. Wbijam z 3jajka, na bok patelni i robie jajecznice. Wszystko doprawiam wedlug unania sosem sojowym i pasta sambal(ostra). Na koniec wrzucam makaron,jeszcze raz probuje doprawiam i ulepszam czym trzeba. Czasem odrobina oleju sezamowego, cebulki dymki,odrobina miodu. Mieszam smaze az makaron bedzie goracy. No i tyle. Mieso i warzywa dowolne.
gość gość 05.10.17, 15:46 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
1. Marynata do kurczaka: sos sojowy, ocet ryżowy, cukier brązowy, chili, olej sezamowy, czosnek, imbir. Mięso marynuje max 2 h, wrzucam na rozgrzany olej, zdejmuje z patelni, wrzucam warzywa (najczęściej to brokuły, papryka, pieczarki, marchew, czosnek, szczypior). Dodaję kurczaka, zalewam pozostałą marynatą. Po chwili dodaje makaron. Można posypać sezamem i szczypiorem.
2. Wołowinę kroje na bardzo cienkie paski, obsypuje mąka ziemniaczaną, smażę po 2 min z każdej strony. Na oddzielnej patelni robię sos: podsmażam posiekany czosnek z imbirem, dodaję sos sojowy, cukier brązowy, ocet, ryżowy, chili. Po chwili dodaje łyżkę mąki rozrobionej w pół szklanki wody. Mieszam aż zgęstnieje, dodaje mięso i podaje z makaronem szczypiorem i sezamem.
gość gość 05.10.17, 16:50 cytuj link zgłoś


 
Zaloguj