Liczba pytań: 577611

Liczba odpowiedzi: 5824165

(30 odpowiedzi)
gość
Pytanie zadaje: gość [23.05.2013]

Kotlety mielone :/

Dziewczyny... co zrobić, aby kotlety mielone nie były takie suche w środku, tylko takie bardziej mokre? Proszę o pomoc. Dziękuję.

Najlepsza odpowiedź
   
(3 - 0)
100%
magda gesler dodaje odrobine wody do mielonych
gość  gość 23.05.2013 cytuj zgłoś


Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
Pozostałe odpowiedzi
   
(3 - 0)
100%
magda gesler dodaje odrobine wody do mielonych magda gesler dodaje odrobine wody do mielonych
gość gość 23.05.13, 18:02 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
gość
a z ta namoczona bułka to juz do srodka nie daje bułki tartej? skleja mi sie?
a po co jeszcze bułke tartą? w niej możesz obtoczyć kotlety przed smażeniem.
DoscNiesamowita DoscNiesamowita   23.05.13, 18:05 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
przesadzasz z bułka tartą,dlatego sa suche,pol szklanki to strasznie dużo moim zdaniem.
gość gość 23.05.13, 18:11 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
gość
DoscNiesamowita
gość
gość
Dodalas jajko?
DoscNiesamowita
jajko
Zawsze daję jajko, ale po usmażeniu wychodzą mi takie suche w środku. No nie wiem dlaczego. Próbowałam już przeróżnych przepisów i nic :/
podaj przepis wg którego robisz, to skorygujemy :) bedzie najprosciej
Najczęściej ten robię: Składniki składniki potrzebne do przygotowania kotletów: 1. ok. 500 g dowolnego mięsa mielonego (polecam wieprzowe z łopatki lub szynki, ale może być także mieszane lub indycze) 2. 1/2 średniej wielkości cebula 3. sól i pieprz 4. łyżka przyprawy do mięsa mielonego lub do mięsa wieprzowego 5. łyżeczka suszonych ziół (może być lubczyk, natka pietruszki, tymianek lub cząber) 6. dwie łyżki musztardy 7. jedno jajko 8. dwa ząbki czosnku 9. szczypta czerwonej papryki 10. szklanka bułki tartej 11. tłuszcz do smażenia do miseczki włożyć mielone mięso, dodać do niego przyprawy a następnie jajko, musztardę, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek i pół szklanki tartej bułki. składniki wyrobić na jednolitą masę z masy uformować cztery płaski i okrągłe kotlety kotlety obtoczyć w pozostałej połowie bułki tartej obtoczone w bułce tartej kotlety smażyć na tłuszczu aż staną się apetycznie brązowawe (ok. 15 minut)
bardzo suchy ten przepis. Ja robie na oko, moczę w wodzie 2 bułki, odsączam. Pol kilo miesa mielonego, cebula, czosnek, jajko, inne przyprawy wedle uznania. Merdam wszystko żeby wyszła masa która sie dobrze formuje, robie kotleta, turlam w bułce tartej i smażę. Wychodzą takie akurat
DoscNiesamowita DoscNiesamowita   23.05.13, 18:13 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
Mielone najlepsze z łopatki, bo mięso nie może być za chude, do środka daję bułkę namoczoną w mleku, jajo i cebulkę zeszkloną na masełku, oczywiście przyprawy. Smażę obtoczone w bułce tartej, ale nie bardzo długo, trochę z jednej, trochę z drugiej do zrumienienia i podlewam troszkę wodą, przykrywam i podduszam. Mielone są zawsze soczyste i mięciutkie w środku :)
gość Milka 23.05.13, 18:38 cytuj link zgłoś

   
(2 - 1)
67%
jajko się daje żeby mieso się nie rozlatywało,daj bułke namoczona w mleku lub wodzie.
gość gość 23.05.13, 17:59 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
Zrob z wkladka e srodku.
Ja do srodka daje kosteczke sera zoltego i kawalek ogorka kiszonego lub nadziewam duszonymi pieczarkami.
gość gość 23.05.13, 18:00 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
gość
a z ta namoczona bułka to juz do srodka nie daje bułki tartej? skleja mi sie?
troche mozesz dac jak za luzne jest, mozesz tez zalać ciepłą woda tarta bułke
gość gość 23.05.13, 18:05 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
moze masz za bardzo rozgrzana patelnie?
ustaw sobie tak, zeby kotlety smazyly sie troszke dluzej ale na mniejszym ogniu. tzn,. najpierw daje duzy a za chwile zmaniejszam.

a moze za duzo jajek dajesz?
i z ta bulka namoczona w mleku lub wodzie tez jest dobry pomysl, spróbuj
gość icoztego 23.05.13, 18:07 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
gość
gość
Bułka namoczona w mleku.
w wodzie sie moczy


mozna i wodzie ja wole w mleku
gość ewcia721 23.05.13, 18:08 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
DoscNiesamowita
gość
gość
Dodalas jajko?
DoscNiesamowita
jajko
Zawsze daję jajko, ale po usmażeniu wychodzą mi takie suche w środku. No nie wiem dlaczego. Próbowałam już przeróżnych przepisów i nic :/
podaj przepis wg którego robisz, to skorygujemy :) bedzie najprosciej


Najczęściej ten robię:

Składniki
składniki potrzebne do przygotowania kotletów:

1. ok. 500 g dowolnego mięsa mielonego (polecam wieprzowe z łopatki lub szynki, ale może być także mieszane lub indycze)
2. 1/2 średniej wielkości cebula
3. sól i pieprz
4. łyżka przyprawy do mięsa mielonego lub do mięsa wieprzowego
5. łyżeczka suszonych ziół (może być lubczyk, natka pietruszki, tymianek lub cząber)
6. dwie łyżki musztardy
7. jedno jajko
8. dwa ząbki czosnku
9. szczypta czerwonej papryki
10. szklanka bułki tartej
11. tłuszcz do smażenia

do miseczki włożyć mielone mięso, dodać do niego przyprawy a następnie jajko, musztardę, posiekaną cebulę, przeciśnięty czosnek i pół szklanki tartej bułki.
składniki wyrobić na jednolitą masę
z masy uformować cztery płaski i okrągłe kotlety
kotlety obtoczyć w pozostałej połowie bułki tartej
obtoczone w bułce tartej kotlety smażyć na tłuszczu aż staną się apetycznie brązowawe (ok. 15 minut)
gość gość 23.05.13, 18:08 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
gość
a z ta namoczona bułka to juz do srodka nie daje bułki tartej? skleja mi sie?


obsatwiam, ze odkrylam przyczyne. przez bulke tarta dodawana do srodka robia Ci sie suche :)
gość icoztego 23.05.13, 18:09 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
dla mnie nie ma smaku w nich miesa a tylko przpraw za duzo dodajesz przypraw zabijasz smak miesa i jak dodajesz bułke do srodka wtedy one twardnija nie dodawaj bułki tartej do srodka tylko do obtacza
gość ewcia721 23.05.13, 18:11 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
słuchaj. Ja dodaje bułke namoczoną w wodzie, jedno jajo i troszke rozołu. serio! Sa takie mięciutkie i mokre w srodku, palce lizac. Im wiecej dodasz bułki tartej tym bardziej zbite beda w srodku, wiec ja nie dodaje jej.
gość gość 23.05.13, 18:11 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
nie dodawaj bułki do srodka tylko namoczna kajzerke w mleku i tykle a obtaczaj je w bułec
gość ewcia721 23.05.13, 18:12 cytuj link zgłoś

   
(1 - 1)
50%
ja to nie umiem mielonych robic...tylko prób mialam,ze az zrezygnowalam;)za to schabowe robie rewelacyjne;)
gość gość 23.05.13, 18:12 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
a może po prostu mięso dajesz zbyt 'chude' ?
gość gość 23.05.13, 18:34 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
Dodalas jajko?
gość gość 23.05.13, 17:56 cytuj link zgłoś

   
(2 - 2)
50%
Bułka namoczona w mleku.
gość gość 23.05.13, 17:56 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
jajko
DoscNiesamowita DoscNiesamowita   23.05.13, 17:57 cytuj link zgłoś

12

 
Zaloguj

Dodaj zdjęcia lub inne pliki »