Liczba pytań: 577113

Liczba odpowiedzi: 5820930

(20 odpowiedzi)
gość
Pytanie zadaje: gość [10.04.2013]

Silikonowa forma do pieczenia....

Moje pytanie dotyczy form silikonowych do ciast. Kilka dni temu kupiłam taką formę do pieczenia tarty ( w kształcie misia) i mam lekkie opory przed jej użyciem... :s Czy używacie takich foremek? Jak się sprawdzają?

Załączone pliki:
lurch-flexiform-silikonowa-forma-do-pieczenia
Najlepsza odpowiedź
   
(7 - 0)
100%
super i nie trzeba niczym smarowac , ani podsypywac bułka , mozna ich używac do temp chyba 260 czy nawet więc , ja mam to muffinke , do baby wielkanocnej i na trate , bardzo polecam
gość  gość 10.04.2013 cytuj zgłoś


Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
Pozostałe odpowiedzi
   
(3 - 0)
100%
Ja mam cos podobnego, zrobilam w tym ciasto biszkoptowe, nawet wygladem przypominalo misia :) ale szczegoly warto zaznaczyc na przyklad pisakiem czekoladowym.
gość gość 10.04.13, 15:16 cytuj link zgłoś

   
(2 - 0)
100%
używam takiej do mufinek, świetnie się sprawdza.
a czemu masz opory?
gość gość 10.04.13, 15:16 cytuj link zgłoś

   
(2 - 1)
67%
ja mam kilka takich i jestem zadowolona
gość gość 10.04.13, 15:16 cytuj link zgłoś

   
(3 - 0)
100%
Używam, mam keksówkę i do bebek. Super sprawa, zwijam, gumkę recepturkę na to i nie odkształca się mało miejsca zajmuje, nie trzeba natłuszczać przed pieczeniem. Myję w zmywarce.
gość gość 10.04.13, 15:17 cytuj link zgłoś

   
(7 - 0)
100%
super i nie trzeba niczym smarowac , ani podsypywac bułka , mozna ich używac do temp chyba 260 czy nawet więc , ja mam to muffinke , do baby wielkanocnej i na trate , bardzo polecam super i nie trzeba niczym smarowac , ani podsypywac bułka , mozna ich używac do temp chyba 260 czy nawet więc , ja mam to muffinke , do baby wielkanocnej i na trate , bardzo polecam
gość gość 10.04.13, 15:17 cytuj link zgłoś

   
(2 - 1)
67%
gość
super i nie trzeba niczym smarowac , ani podsypywac bułka , mozna ich używac do temp chyba 260 czy nawet więc , ja mam to muffinke , do baby wielkanocnej i na trate , bardzo polecam


Zgadzam sie, sa rewelacyjne
gość gość 10.04.13, 15:19 cytuj link zgłoś

   
(5 - 0)
100%
gość
używam takiej do mufinek, świetnie się sprawdza. a czemu masz opory?
spróbuj zrobic lody w foremkach do muffinek , beda miał taki kształt jak babeczka i mozna zrobic do tego sos np waniliowy lub truskawkowy , u mnie sie wszyscy zachwycali na urodzinach
gość gość 10.04.13, 15:19 cytuj link zgłoś

   
(3 - 0)
100%
mam taką keksówkę, fajny patent, nie trzeba natłuszczać, zajmuje mało miejsca, łatwo się myje i tak dalej, ale denerwuje mnie to, że ciasto się odkształca.
gość gość 10.04.13, 15:19 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
KokoSpoko
Ja mam cos podobnego, zrobilam w tym ciasto biszkoptowe, nawet wygladem przypominalo misia :) ale szczegoly warto zaznaczyc na przyklad pisakiem czekoladowym.


dzięki za radę z tym pisakiem bo właśnie za 10 dni synek ma 3-cie urodziny i właśnie dlatego kupiłam tę formę ale boję się że mimo tego co piszą że zaletą takiej formy jest wysoka odporność termiczna to może mi się roztopić :p
gość gość 10.04.13, 15:22 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
gość
mam taką keksówkę, fajny patent, nie trzeba natłuszczać, zajmuje mało miejsca, łatwo się myje i tak dalej, ale denerwuje mnie to, że ciasto się odkształca.
odkształca? ja tez mam ale nigdy sie mi nie odkształcało
gość gość 10.04.13, 15:22 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
gość
super i nie trzeba niczym smarowac , ani podsypywac bułka , mozna ich używac do temp chyba 260 czy nawet więc , ja mam to muffinke , do baby wielkanocnej i na trate , bardzo polecam


na tej mojej formie pisze że max 230 stopni ale kurcze i tak mam opory :/
gość gość 10.04.13, 15:23 cytuj link zgłoś

   
(2 - 0)
100%
niezapominajkaa
KokoSpoko
Ja mam cos podobnego, zrobilam w tym ciasto biszkoptowe, nawet wygladem przypominalo misia :) ale szczegoly warto zaznaczyc na przyklad pisakiem czekoladowym.
dzięki za radę z tym pisakiem bo właśnie za 10 dni synek ma 3-cie urodziny i właśnie dlatego kupiłam tę formę ale boję się że mimo tego co piszą że zaletą takiej formy jest wysoka odporność termiczna to może mi się roztopić :p


Nie roztopi się, nie martw się :)
gość gość 10.04.13, 15:23 cytuj link zgłoś

   
(2 - 0)
100%
niezapominajkaa
gość
super i nie trzeba niczym smarowac , ani podsypywac bułka , mozna ich używac do temp chyba 260 czy nawet więc , ja mam to muffinke , do baby wielkanocnej i na trate , bardzo polecam
na tej mojej formie pisze że max 230 stopni ale kurcze i tak mam opory :/
nic sie nie boj ,a takiego misia wystarczy piec w tem 180 max 190
gość gość 10.04.13, 15:24 cytuj link zgłoś

   
(2 - 0)
100%
gość
gość
mam taką keksówkę, fajny patent, nie trzeba natłuszczać, zajmuje mało miejsca, łatwo się myje i tak dalej, ale denerwuje mnie to, że ciasto się odkształca.
odkształca? ja tez mam ale nigdy sie mi nie odkształcało
chodzi mi o to, że jak wsadzam ciasto do kwadratowej metalowej foremki, to po upieczeniu dalej jest idealnie kwadratowe, a w silikonowej rosnąc rozpycha ścianki i robi się jakieś takie bułkowate z kształtu. najbardziej to widać na drożdżowym. mam porządne foremki z grubego silikonu, myślałam, że to wystarczy.
gość gość 10.04.13, 15:24 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
gość
gość
gość
mam taką keksówkę, fajny patent, nie trzeba natłuszczać, zajmuje mało miejsca, łatwo się myje i tak dalej, ale denerwuje mnie to, że ciasto się odkształca.
odkształca? ja tez mam ale nigdy sie mi nie odkształcało
chodzi mi o to, że jak wsadzam ciasto do kwadratowej metalowej foremki, to po upieczeniu dalej jest idealnie kwadratowe, a w silikonowej rosnąc rozpycha ścianki i robi się jakieś takie bułkowate z kształtu. najbardziej to widać na drożdżowym. mam porządne foremki z grubego silikonu, myślałam, że to wystarczy.


Nie spotkałam się z czymś takim...
gość gość 10.04.13, 15:25 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
SAUATA
niezapominajkaa
KokoSpoko
Ja mam cos podobnego, zrobilam w tym ciasto biszkoptowe, nawet wygladem przypominalo misia :) ale szczegoly warto zaznaczyc na przyklad pisakiem czekoladowym.
dzięki za radę z tym pisakiem bo właśnie za 10 dni synek ma 3-cie urodziny i właśnie dlatego kupiłam tę formę ale boję się że mimo tego co piszą że zaletą takiej formy jest wysoka odporność termiczna to może mi się roztopić :p
Nie roztopi się, nie martw się :)


oby hehe ;) widzę same pozytywne opinie na temat tych silikonowych foremek więc będę musiała spróbować i uwierzyć że one są faktycznie dobre a może nawet lepsze jak te blaszki :P
gość gość 10.04.13, 15:26 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
gość
gość
gość
mam taką keksówkę, fajny patent, nie trzeba natłuszczać, zajmuje mało miejsca, łatwo się myje i tak dalej, ale denerwuje mnie to, że ciasto się odkształca.
odkształca? ja tez mam ale nigdy sie mi nie odkształcało
chodzi mi o to, że jak wsadzam ciasto do kwadratowej metalowej foremki, to po upieczeniu dalej jest idealnie kwadratowe, a w silikonowej rosnąc rozpycha ścianki i robi się jakieś takie bułkowate z kształtu. najbardziej to widać na drożdżowym. mam porządne foremki z grubego silikonu, myślałam, że to wystarczy.
hmm mnie sie tak nigdy nie robi, może za duzo ciasta dajesz do formy ? albo za wysoka temp, cięzko tak przez internet cos wywnioskować
gość gość 10.04.13, 15:26 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
gość
niezapominajkaa
gość
super i nie trzeba niczym smarowac , ani podsypywac bułka , mozna ich używac do temp chyba 260 czy nawet więc , ja mam to muffinke , do baby wielkanocnej i na trate , bardzo polecam
na tej mojej formie pisze że max 230 stopni ale kurcze i tak mam opory :/
nic sie nie boj ,a takiego misia wystarczy piec w tem 180 max 190


oby hehe :) jaak coś mi nie wyjdzie to będe pisała a jak się uda to zrobię zdjęcie tortu i prześle tutaj ;)
gość gość 10.04.13, 15:28 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
gość
gość
gość
gość
mam taką keksówkę, fajny patent, nie trzeba natłuszczać, zajmuje mało miejsca, łatwo się myje i tak dalej, ale denerwuje mnie to, że ciasto się odkształca.
odkształca? ja tez mam ale nigdy sie mi nie odkształcało
chodzi mi o to, że jak wsadzam ciasto do kwadratowej metalowej foremki, to po upieczeniu dalej jest idealnie kwadratowe, a w silikonowej rosnąc rozpycha ścianki i robi się jakieś takie bułkowate z kształtu. najbardziej to widać na drożdżowym. mam porządne foremki z grubego silikonu, myślałam, że to wystarczy.
hmm mnie sie tak nigdy nie robi, może za duzo ciasta dajesz do formy ? albo za wysoka temp, cięzko tak przez internet cos wywnioskować
temperatura jest chyba ok, ciasta nie przypalają się, w środku są dopieczone, nie wyrastają też za bardzo ponad samą foremkę, więc myślę, że z mojej strony tu nie ma żadnych błędów... nie wiem. teraz po prostu wsadzam silikonową keksówkę do metalowej i problem znika ;)
gość gość 10.04.13, 15:28 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
Takie formy są mega :) Ja zwykle robię w nich ciasto biszkoptowe, zebrowe, czasem przekładam jakimś nadzieniem np. dżemowym. I tak jak KokoSpoko napisała, szczegóły zaznaczam markerem dr oetkera. Ja też mam misia, mam też taką krówkę jak na zdjęciu i świnkę do tego. W zestawie kupiłam. :)
Załączniki:
zestaw_foremek_dla_dzieci_3_elementy_pavoni-2
gość Hawaii Vampire 11.04.13, 16:00 cytuj link zgłoś


 
Zaloguj

Dodaj zdjęcia lub inne pliki »