Liczba pytań: 577057

Liczba odpowiedzi: 5820507

(17 odpowiedzi)
gość
Pytanie zadaje: ania [20.03.2013]

Ratujcie dobry przepis

Kochani pomozncie chcialabym sie chodz raz w zyciu wykazac i zrobic dobry gulasz mezowi, mieszkamy z tesciowa my pracujemy i ona robi obiady dla wszystkich, mniejsza z tym, jestem lewa do gotowania, dzis mam wolne a maz mowil ze ma ochote na gulasz, zawsze lubie mi spelniac zachcianki kuychenne i gotowac teraz ja bym chciala go zaskoczyc a w necie tyle przepisow ze nie wiem czego sie czepic, podrzuccie cos sprawdzonego ale zarazem nie trudnego ;) dziekuje z gory

Najlepsza odpowiedź
   
(2 - 0)
100%
gość
PaniKara  
ja gulasz lubię z karczku, te szynki czy wołowina to dla mnie i tak twarde mieso. karczek - grube plastry - pokroj w kawałeczki, przypraw pieprzem cayenne, papryka slodką, solą i pieprzem, usmaż na małej ilosci oleju tak, zeby zrobiła się rumiana skórka, mięso przełóz do garnka, na pozostałosciach z patelni usmaz dużą cebulę - drobno pokrojoną, pilnuj, zeby sie nie spaliła. dodaj do miesa. wstaw wode w czajniku, zalej mięso i cebulke w garnku, dodaj ziele angielskie, suszonego grzybka i liśc laurowy, przykryj i duś około godziny lub dłużej na bardzo wolnym ogniu. gdy juz mieso bedzie kruche zagęść sos, do filizanki wsyp łyżkę mąki, zalej odrobina zimnej wody, wymieszaj, zeby grudek nie było, dolej i zamieszaj, zeby sie równomiernie sie zagęścił, dopraw jesli uznasz,z ę jeszcze czegoś brakuje, poddus jeszcze 10 minut i gotowe, ja podaje z kaszą gryczaną i ogórkiem, ale o dobra kasze gryczaną tez trudno, najlepiej ją przygotowac wczesniej, odstawic zeby napeczniala z maselkiem i owinac garnek ścierkami...
gularz bez papryki ,pomidora??? to nie gularz a zwykly sos..


no GULARZ to z pewnością nie jest, ale GULASZ owszem.
gość  gość 20.03.2013 cytuj zgłoś


Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
Pozostałe odpowiedzi
   
(1 - 3)
25%
Składniki: pół kilo wołowiny, 2 papryki, 2 pomidory, 1 czerwona cebula, 4 ząbki czosnku, łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka papryki słodkiej, pół łyżeczki papryki ostrej, sól, pieprz, majeranek, olej

na kluski: szklanka mąki pszennej, sól, ciepła woda

Gulasz z kluseczkamiPrzepis na gulasz:

1. Umyj mięso, osusz je i pokrój w gulaszową kostkę.

2. W rondlu rozgrzej olej, wrzuć mięso, obsmaż, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż chwilę.

3. Zalej mięso połową szklanki wody i duś na małym ogniu przez pół godziny.

4. Sparz i obierz pomidory, oczyść papryki i pokrój je w paski.

5. Do rondla dodaj pokrojone papryki i pomidory, duś pod przykryciem do miękkości mięsa.

6. Dopraw gulasz papryką, solą, pieprzem i majerankiem.

7. Przesiej mąkę na blat, dodaj szczyptę soli i około 1/3 szklanki ciepłej wody. Zagnieć ciasto, uformuj z niego cienkie wałeczki i pokrój ukośnie, by powstały kluski.

8. Wrzuć kluski do gulaszu, dodając szklankę gorącej wody, gotuj przez kilka minut.

9. Przed podaniem posyp gulasz natką pietruszki.
gość gość 20.03.13, 09:12 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
MOZE BYC WIEPRZOWINA SZYNKA BEZ KOSCI I BEZ KLUSEK
gość gość 20.03.13, 09:13 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
www.gulasz.pl/
gość gość 20.03.13, 09:15 cytuj link zgłoś

   
(2 - 1)
67%
ja gulasz lubię z karczku, te szynki czy wołowina to dla mnie i tak twarde mieso. karczek - grube plastry - pokroj w kawałeczki, przypraw pieprzem cayenne, papryka slodką, solą i pieprzem, usmaż na małej ilosci oleju tak, zeby zrobiła się rumiana skórka, mięso przełóz do garnka, na pozostałosciach z patelni usmaz dużą cebulę - drobno pokrojoną, pilnuj, zeby sie nie spaliła. dodaj do miesa. wstaw wode w czajniku, zalej mięso i cebulke w garnku, dodaj ziele angielskie, suszonego grzybka i liśc laurowy, przykryj i duś około godziny lub dłużej na bardzo wolnym ogniu. gdy juz mieso bedzie kruche zagęść sos, do filizanki wsyp łyżkę mąki, zalej odrobina zimnej wody, wymieszaj, zeby grudek nie było, dolej i zamieszaj, zeby sie równomiernie sie zagęścił, dopraw jesli uznasz,z ę jeszcze czegoś brakuje, poddus jeszcze 10 minut i gotowe, ja podaje z kaszą gryczaną i ogórkiem, ale o dobra kasze gryczaną tez trudno, najlepiej ją przygotowac wczesniej, odstawic zeby napeczniala z maselkiem i owinac garnek ścierkami...
gość gość 20.03.13, 09:15 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
Ja robie gulasz np z szynki albo z lopatki. Mieso zqyczajnie sole lub dodaje wegety podsmazam i dodaje czerwona papryke pokrojona w kostke i chwile smaze z miesem az da smak. Proste i dobre...:-)
DoReMiFasola DoReMiFasola   20.03.13, 09:18 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
owijam garnek koldra bo dlugo trzyma cieplo
gość gość 20.03.13, 09:20 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
PaniKara
ja gulasz lubię z karczku, te szynki czy wołowina to dla mnie i tak twarde mieso. karczek - grube plastry - pokroj w kawałeczki, przypraw pieprzem cayenne, papryka slodką, solą i pieprzem, usmaż na małej ilosci oleju tak, zeby zrobiła się rumiana skórka, mięso przełóz do garnka, na pozostałosciach z patelni usmaz dużą cebulę - drobno pokrojoną, pilnuj, zeby sie nie spaliła. dodaj do miesa. wstaw wode w czajniku, zalej mięso i cebulke w garnku, dodaj ziele angielskie, suszonego grzybka i liśc laurowy, przykryj i duś około godziny lub dłużej na bardzo wolnym ogniu. gdy juz mieso bedzie kruche zagęść sos, do filizanki wsyp łyżkę mąki, zalej odrobina zimnej wody, wymieszaj, zeby grudek nie było, dolej i zamieszaj, zeby sie równomiernie sie zagęścił, dopraw jesli uznasz,z ę jeszcze czegoś brakuje, poddus jeszcze 10 minut i gotowe, ja podaje z kaszą gryczaną i ogórkiem, ale o dobra kasze gryczaną tez trudno, najlepiej ją przygotowac wczesniej, odstawic zeby napeczniala z maselkiem i owinac garnek ścierkami...


Robię gulasz identycznie, polecam ;)
gość gość 20.03.13, 09:30 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
ja ostatnio zrobiłam tak: mięso z łopatki wieprzowej pokroiłam w paseczki, doprawiłam solą, pieprzem, papryką ostrą, słodką, podsmażyłam, pokroiłam cebulę w grubą kostkę, pieczarki, ogórki kiszone, marchew - w słupki, dodałam warzywa do mięsa dolałam wody i dusiłam przez jakiś czas, doprawiłam do smaku, zagęściłam wodą z mąką. Podawać można z czym chcesz, z kluskami, albo kaszą gryczaną, na upartego nawet z ziemniakami :)
gość gość 20.03.13, 09:32 cytuj link zgłoś

   
(0 - 3)
0%
PaniKara  
ja gulasz lubię z karczku, te szynki czy wołowina to dla mnie i tak twarde mieso. karczek - grube plastry - pokroj w kawałeczki, przypraw pieprzem cayenne, papryka slodką, solą i pieprzem, usmaż na małej ilosci oleju tak, zeby zrobiła się rumiana skórka, mięso przełóz do garnka, na pozostałosciach z patelni usmaz dużą cebulę - drobno pokrojoną, pilnuj, zeby sie nie spaliła. dodaj do miesa. wstaw wode w czajniku, zalej mięso i cebulke w garnku, dodaj ziele angielskie, suszonego grzybka i liśc laurowy, przykryj i duś około godziny lub dłużej na bardzo wolnym ogniu. gdy juz mieso bedzie kruche zagęść sos, do filizanki wsyp łyżkę mąki, zalej odrobina zimnej wody, wymieszaj, zeby grudek nie było, dolej i zamieszaj, zeby sie równomiernie sie zagęścił, dopraw jesli uznasz,z ę jeszcze czegoś brakuje, poddus jeszcze 10 minut i gotowe, ja podaje z kaszą gryczaną i ogórkiem, ale o dobra kasze gryczaną tez trudno, najlepiej ją przygotowac wczesniej, odstawic zeby napeczniala z maselkiem i owinac garnek ścierkami...


gularz bez papryki ,pomidora??? to nie gularz a zwykly sos..
gość gość 20.03.13, 09:36 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
gość
PaniKara  
ja gulasz lubię z karczku, te szynki czy wołowina to dla mnie i tak twarde mieso. karczek - grube plastry - pokroj w kawałeczki, przypraw pieprzem cayenne, papryka slodką, solą i pieprzem, usmaż na małej ilosci oleju tak, zeby zrobiła się rumiana skórka, mięso przełóz do garnka, na pozostałosciach z patelni usmaz dużą cebulę - drobno pokrojoną, pilnuj, zeby sie nie spaliła. dodaj do miesa. wstaw wode w czajniku, zalej mięso i cebulke w garnku, dodaj ziele angielskie, suszonego grzybka i liśc laurowy, przykryj i duś około godziny lub dłużej na bardzo wolnym ogniu. gdy juz mieso bedzie kruche zagęść sos, do filizanki wsyp łyżkę mąki, zalej odrobina zimnej wody, wymieszaj, zeby grudek nie było, dolej i zamieszaj, zeby sie równomiernie sie zagęścił, dopraw jesli uznasz,z ę jeszcze czegoś brakuje, poddus jeszcze 10 minut i gotowe, ja podaje z kaszą gryczaną i ogórkiem, ale o dobra kasze gryczaną tez trudno, najlepiej ją przygotowac wczesniej, odstawic zeby napeczniala z maselkiem i owinac garnek ścierkami...
gularz bez papryki ,pomidora??? to nie gularz a zwykly sos..


gulasz oczywiscie :P
gość gość 20.03.13, 09:37 cytuj link zgłoś

   
(2 - 0)
100%
gość
PaniKara  
ja gulasz lubię z karczku, te szynki czy wołowina to dla mnie i tak twarde mieso. karczek - grube plastry - pokroj w kawałeczki, przypraw pieprzem cayenne, papryka slodką, solą i pieprzem, usmaż na małej ilosci oleju tak, zeby zrobiła się rumiana skórka, mięso przełóz do garnka, na pozostałosciach z patelni usmaz dużą cebulę - drobno pokrojoną, pilnuj, zeby sie nie spaliła. dodaj do miesa. wstaw wode w czajniku, zalej mięso i cebulke w garnku, dodaj ziele angielskie, suszonego grzybka i liśc laurowy, przykryj i duś około godziny lub dłużej na bardzo wolnym ogniu. gdy juz mieso bedzie kruche zagęść sos, do filizanki wsyp łyżkę mąki, zalej odrobina zimnej wody, wymieszaj, zeby grudek nie było, dolej i zamieszaj, zeby sie równomiernie sie zagęścił, dopraw jesli uznasz,z ę jeszcze czegoś brakuje, poddus jeszcze 10 minut i gotowe, ja podaje z kaszą gryczaną i ogórkiem, ale o dobra kasze gryczaną tez trudno, najlepiej ją przygotowac wczesniej, odstawic zeby napeczniala z maselkiem i owinac garnek ścierkami...
gularz bez papryki ,pomidora??? to nie gularz a zwykly sos..


no GULARZ to z pewnością nie jest, ale GULASZ owszem. [autor="gość"] [autor="PaniKara  "] ja gulasz lubię z karczku, te szynki czy wołowina to dla mnie i tak twarde mieso. karczek - grube plastry - pokroj w kawałeczki, przypraw pieprzem cayenne, papryka slodką, solą i pieprzem, usmaż na małej ilosci oleju tak, zeby zrobiła się rumiana skórka, mięso przełóz do garnka, na pozostałosciach z patelni usmaz dużą cebulę - drobno pokrojoną, pilnuj, zeby sie nie spaliła. dodaj do miesa. wstaw wode w czajniku, zalej mięso i cebulke w garnku, dodaj ziele angielskie, suszonego grzybka i liśc laurowy, przykryj i duś około godziny lub dłużej na bardzo wolnym ogniu. gdy juz mieso bedzie kruche zagęść sos, do filizanki wsyp łyżkę mąki, zalej odrobina zimnej wody, wymieszaj, zeby grudek nie było, dolej i zamieszaj, zeby sie równomiernie sie zagęścił, dopraw jesli uznasz,z ę jeszcze czegoś brakuje, poddus jeszcze 10 minut i gotowe, ja podaje z kaszą gryczaną i ogórkiem, ale o dobra kasze gryczaną tez trudno, najlepiej ją przygotowac wczesniej, odstawic zeby napeczniala z maselkiem i owinac garnek ścierkami... [/autor] gularz bez papryki ,pomidora??? to nie gularz a zwykly sos.. [/autor]

no GULARZ to z pewnością nie jest, ale GULASZ owszem.
gość gość 20.03.13, 09:38 cytuj link zgłoś

   
(0 - 1)
0%
gość
gość
PaniKara  
ja gulasz lubię z karczku, te szynki czy wołowina to dla mnie i tak twarde mieso. karczek - grube plastry - pokroj w kawałeczki, przypraw pieprzem cayenne, papryka slodką, solą i pieprzem, usmaż na małej ilosci oleju tak, zeby zrobiła się rumiana skórka, mięso przełóz do garnka, na pozostałosciach z patelni usmaz dużą cebulę - drobno pokrojoną, pilnuj, zeby sie nie spaliła. dodaj do miesa. wstaw wode w czajniku, zalej mięso i cebulke w garnku, dodaj ziele angielskie, suszonego grzybka i liśc laurowy, przykryj i duś około godziny lub dłużej na bardzo wolnym ogniu. gdy juz mieso bedzie kruche zagęść sos, do filizanki wsyp łyżkę mąki, zalej odrobina zimnej wody, wymieszaj, zeby grudek nie było, dolej i zamieszaj, zeby sie równomiernie sie zagęścił, dopraw jesli uznasz,z ę jeszcze czegoś brakuje, poddus jeszcze 10 minut i gotowe, ja podaje z kaszą gryczaną i ogórkiem, ale o dobra kasze gryczaną tez trudno, najlepiej ją przygotowac wczesniej, odstawic zeby napeczniala z maselkiem i owinac garnek ścierkami...
gularz bez papryki ,pomidora??? to nie gularz a zwykly sos..
no GULARZ to z pewnością nie jest, ale GULASZ owszem.


chyba sie poprawilam pani perfekt :D widze z emaz ci dobreze nie wsadzil i sie czepiasz od rana :D
gość gość 20.03.13, 09:39 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
gość
gość
gość
PaniKara  
ja gulasz lubię z karczku, te szynki czy wołowina to dla mnie i tak twarde mieso. karczek - grube plastry - pokroj w kawałeczki, przypraw pieprzem cayenne, papryka slodką, solą i pieprzem, usmaż na małej ilosci oleju tak, zeby zrobiła się rumiana skórka, mięso przełóz do garnka, na pozostałosciach z patelni usmaz dużą cebulę - drobno pokrojoną, pilnuj, zeby sie nie spaliła. dodaj do miesa. wstaw wode w czajniku, zalej mięso i cebulke w garnku, dodaj ziele angielskie, suszonego grzybka i liśc laurowy, przykryj i duś około godziny lub dłużej na bardzo wolnym ogniu. gdy juz mieso bedzie kruche zagęść sos, do filizanki wsyp łyżkę mąki, zalej odrobina zimnej wody, wymieszaj, zeby grudek nie było, dolej i zamieszaj, zeby sie równomiernie sie zagęścił, dopraw jesli uznasz,z ę jeszcze czegoś brakuje, poddus jeszcze 10 minut i gotowe, ja podaje z kaszą gryczaną i ogórkiem, ale o dobra kasze gryczaną tez trudno, najlepiej ją przygotowac wczesniej, odstawic zeby napeczniala z maselkiem i owinac garnek ścierkami...
gularz bez papryki ,pomidora??? to nie gularz a zwykly sos..
no GULARZ to z pewnością nie jest, ale GULASZ owszem.
chyba sie poprawilam pani perfekt :D widze z emaz ci dobreze nie wsadzil i sie czepiasz od rana :D


zaraz przerwa w szkole, wyjmuj już kanapeczki i leć się wyhasaj.
gość gość 20.03.13, 09:42 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
gość
gość
gość
gość
PaniKara  
ja gulasz lubię z karczku, te szynki czy wołowina to dla mnie i tak twarde mieso. karczek - grube plastry - pokroj w kawałeczki, przypraw pieprzem cayenne, papryka slodką, solą i pieprzem, usmaż na małej ilosci oleju tak, zeby zrobiła się rumiana skórka, mięso przełóz do garnka, na pozostałosciach z patelni usmaz dużą cebulę - drobno pokrojoną, pilnuj, zeby sie nie spaliła. dodaj do miesa. wstaw wode w czajniku, zalej mięso i cebulke w garnku, dodaj ziele angielskie, suszonego grzybka i liśc laurowy, przykryj i duś około godziny lub dłużej na bardzo wolnym ogniu. gdy juz mieso bedzie kruche zagęść sos, do filizanki wsyp łyżkę mąki, zalej odrobina zimnej wody, wymieszaj, zeby grudek nie było, dolej i zamieszaj, zeby sie równomiernie sie zagęścił, dopraw jesli uznasz,z ę jeszcze czegoś brakuje, poddus jeszcze 10 minut i gotowe, ja podaje z kaszą gryczaną i ogórkiem, ale o dobra kasze gryczaną tez trudno, najlepiej ją przygotowac wczesniej, odstawic zeby napeczniala z maselkiem i owinac garnek ścierkami...
gularz bez papryki ,pomidora??? to nie gularz a zwykly sos..
no GULARZ to z pewnością nie jest, ale GULASZ owszem.
chyba sie poprawilam pani perfekt :D widze z emaz ci dobreze nie wsadzil i sie czepiasz od rana :D
zaraz przerwa w szkole, wyjmuj już kanapeczki i leć się wyhasaj.


ten portal schodiz na psy...wiecej jest tu takich kretynek jak ty???
gość gość 20.03.13, 09:44 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
Po pierwsze-mieso do gulaszu należy kilka godzin wcześniejzmacerować przyprawami :P
gość gość 20.03.13, 10:15 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
Ten przepis jest moim zdaniem bardzo smaczny i szybki w przygotowaniu :) w sam raz dla kogoś poczotkującego http://alturl.com/ix33e
gość ullla 20.03.13, 10:33 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
gość
PaniKara  
ja gulasz lubię z karczku, te szynki czy wołowina to dla mnie i tak twarde mieso. karczek - grube plastry - pokroj w kawałeczki, przypraw pieprzem cayenne, papryka slodką, solą i pieprzem, usmaż na małej ilosci oleju tak, zeby zrobiła się rumiana skórka, mięso przełóz do garnka, na pozostałosciach z patelni usmaz dużą cebulę - drobno pokrojoną, pilnuj, zeby sie nie spaliła. dodaj do miesa. wstaw wode w czajniku, zalej mięso i cebulke w garnku, dodaj ziele angielskie, suszonego grzybka i liśc laurowy, przykryj i duś około godziny lub dłużej na bardzo wolnym ogniu. gdy juz mieso bedzie kruche zagęść sos, do filizanki wsyp łyżkę mąki, zalej odrobina zimnej wody, wymieszaj, zeby grudek nie było, dolej i zamieszaj, zeby sie równomiernie sie zagęścił, dopraw jesli uznasz,z ę jeszcze czegoś brakuje, poddus jeszcze 10 minut i gotowe, ja podaje z kaszą gryczaną i ogórkiem, ale o dobra kasze gryczaną tez trudno, najlepiej ją przygotowac wczesniej, odstawic zeby napeczniala z maselkiem i owinac garnek ścierkami...
gularz bez papryki ,pomidora??? to nie gularz a zwykly sos..


my nie lubi, dla nas pomidor i papryka to do leczo pasuje, a nie do gulaszu, poza tym możesz sobie dodac wedle uznania co chcesz :) ja uwazam,z ę akurat moja wersja gulaszu jest naprawdę dobra i nie potrzebuje juz więcej walorów smakowych, bo sam sos jest na tyle smaczny i doprawiony, ze inne skladniki zaburzyłyby nam jego smak, ale co kto lubi :)
gość PaniKara 20.03.13, 13:32 cytuj link zgłoś


 
Zaloguj

Dodaj zdjęcia lub inne pliki »