Liczba pytań: 575465

Liczba odpowiedzi: 5807739

Kategoria: Dowolny temat
(12 odpowiedzi)
gość
Pytanie zadaje: gość [27.11.2012]

Fasola

moczylam fasole jas przez 7 godz ale jeszcze tak dobrze nie napecznial. Czy moge juz zaczac go gotowac na malym ogniu? Jesli nie to jak moge to przyspieszyc?

Najlepsza odpowiedź
   
(5 - 0)
100%
gość
nie dawaj soli do wody!
gość
Dodaj szczyptę sody.


to zescie dziewczynie pomogly :)

a tak na powaznie to bedziesz musiala uzbroic sie w cierpliwosc,bo pewnie ten jas bedzie sie dluuugo fotowal
gość  gość 27.11.2012 cytuj zgłoś


Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
Pozostałe odpowiedzi
   
(0 - 2)
0%
nie dawaj soli do wody!
gość gość 27.11.12, 23:41 cytuj link zgłoś

   
(0 - 4)
0%
Dodaj szczyptę sody.
gość gość 27.11.12, 23:42 cytuj link zgłoś

   
(2 - 2)
50%
gość
nie dawaj soli do wody!
nie dalam mocze tylko w wodzie mineralnej i trwa to juz 7 godz, chce to jakos przyspieszyc
gość gość 27.11.12, 23:44 cytuj link zgłoś

   
(5 - 0)
100%
gość
nie dawaj soli do wody!
gość
Dodaj szczyptę sody.


to zescie dziewczynie pomogly :)

a tak na powaznie to bedziesz musiala uzbroic sie w cierpliwosc,bo pewnie ten jas bedzie sie dluuugo fotowal [autor="gość"] nie dawaj soli do wody! [/autor] [autor="gość"] Dodaj szczyptę sody. [/autor]

to zescie dziewczynie pomogly :)

a tak na powaznie to bedziesz musiala uzbroic sie w cierpliwosc,bo pewnie ten jas bedzie sie dluuugo fotowal
gość gość 27.11.12, 23:44 cytuj link zgłoś

   
(2 - 0)
100%
a ta soda moze przyspieszyc?
gość gość 27.11.12, 23:46 cytuj link zgłoś

   
(0 - 4)
0%
gość
nie dawaj soli do wody!

CZYTAŁAM w książce kucharskiej, stąd porada
gość gość 27.11.12, 23:47 cytuj link zgłoś

   
(1 - 2)
33%
gość
a ta soda moze przyspieszyc?


tak wsyp na okolo 15 min i potem dokladnie wymyj fasole
gość gość 27.11.12, 23:48 cytuj link zgłoś

   
(0 - 4)
0%
gość
a ta soda moze przyspieszyc?
Ponoć tak. Ja daję, ale szczerze mówiąc nigdy z zegarkiem w ręku nie sprawdzałam jak jest z sodą i bez, zresztą ciężko porównywać, bo czas gotowania ogólnie zależy od gatunku fasoli czy jej wieku.
gość gość 27.11.12, 23:50 cytuj link zgłoś

   
(0 - 4)
0%
Mozesz juz gotowac,a nawet mozesz jutro dokonczyc.Kiedys w ogole nie moczylam i tez nie bylo tragedii z czasem gotowania.
gość Uppsala 27.11.12, 23:54 cytuj link zgłoś

   
(2 - 0)
100%
fasolę moczy się żeby pozbyć się związków, które siadają na jelita i wytwarzają gazy (dlatego też się daje majeranek) a nie po to, by ją rozpulchnić. zatem możesz gotować już.
gość stepmother 28.11.12, 00:09 cytuj link zgłoś

   
(4 - 0)
100%
stepmother
fasolę moczy się żeby pozbyć się związków, które siadają na jelita i wytwarzają gazy (dlatego też się daje majeranek) a nie po to, by ją rozpulchnić. zatem możesz gotować już.


Moj ojciec nigdy nie moczyl fasoli przed gotowaniem, teraz juz wiem dlaczego po fasolowce zawsze smierdzialo w domu :D
gość Pikachu 28.11.12, 00:23 cytuj link zgłoś

   
(3 - 0)
100%
Pikachu
stepmother
fasolę moczy się żeby pozbyć się związków, które siadają na jelita i wytwarzają gazy (dlatego też się daje majeranek) a nie po to, by ją rozpulchnić. zatem możesz gotować już.
Moj ojciec nigdy nie moczyl fasoli przed gotowaniem, teraz juz wiem dlaczego po fasolowce zawsze smierdzialo w domu :D
zazwyczaj zostawiam na noc i i tak mam gazy
gość gość 28.11.12, 00:30 cytuj link zgłoś


 
Zaloguj

Dodaj zdjęcia lub inne pliki »