Liczba pytań: 576897

Liczba odpowiedzi: 5819769

Kategoria: Małe dziecko
(14 odpowiedzi)
gość
Pytanie zadaje: gość [15.11.2012]

CRP - o czym świadczy podwyższona wartość?

Oprócz tego, że jest jakaś infekcja... Wiem, że norma jest do 5. A moje dziecko ma 17. Mamy leki przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Martwię się, że konieczny będzie antybiotyk :( Co więcej można powiedzieć o tym wyniku? Czy ktoś się zna?

Najlepsza odpowiedź
   
(3 - 0)
100%
gość
gość
Oznacza, że zakażenie jest bakteryjne i potrzebny będzie antybiotyk.
Tylko nie to :( Skąd masz takie informacje? :( Nie ma szans, że to wirus? :(


Bo po to głównie robi się CRP, żeby sprawdzić, czy to wirus, czy bakteria. I jeśli wynik jest wyższy, niż norma, oznacza, że jest zakażenie bakteryjne, a bakterie leczy się antybiotykiem.
gość  gość 15.11.2012 cytuj zgłoś


Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
Pozostałe odpowiedzi
   
(3 - 0)
100%
gość
gość
Oznacza, że zakażenie jest bakteryjne i potrzebny będzie antybiotyk.
Tylko nie to :( Skąd masz takie informacje? :( Nie ma szans, że to wirus? :(


Bo po to głównie robi się CRP, żeby sprawdzić, czy to wirus, czy bakteria. I jeśli wynik jest wyższy, niż norma, oznacza, że jest zakażenie bakteryjne, a bakterie leczy się antybiotykiem. [autor="gość"] [autor="gość"] Oznacza, że zakażenie jest bakteryjne i potrzebny będzie antybiotyk. [/autor] Tylko nie to :( Skąd masz takie informacje? :( Nie ma szans, że to wirus? :( [/autor]

Bo po to głównie robi się CRP, żeby sprawdzić, czy to wirus, czy bakteria. I jeśli wynik jest wyższy, niż norma, oznacza, że jest zakażenie bakteryjne, a bakterie leczy się antybiotykiem.
gość gość 15.11.12, 16:12 cytuj link zgłoś

   
(2 - 0)
100%
gość
gość
gość
Oznacza, że zakażenie jest bakteryjne i potrzebny będzie antybiotyk.
Tylko nie to :( Skąd masz takie informacje? :( Nie ma szans, że to wirus? :(
Bo po to głównie robi się CRP, żeby sprawdzić, czy to wirus, czy bakteria. I jeśli wynik jest wyższy, niż norma, oznacza, że jest zakażenie bakteryjne, a bakterie leczy się antybiotykiem.


Miałam nadzieję, że może podwyższone CRP świadczy o infekcji w ogóle i np. w niższych zakresach - wirus, a w wyższych - bakteria :/
gość gość 15.11.12, 16:16 cytuj link zgłoś

   
(2 - 0)
100%
"Normalny poziom CRP wynosi do 5 mg/l. W przypadku pojawienia się stanu zapalnego wzrasta powyżej 10 mg/l, przy czym wartości charakterystyczne dla infekcji wirusowych to 10 do 40 mg/l a dla infekcji bakteryjnych ponad 100 mg/l. "

Tyle. Mam nadzieję, że to wirus.
gość gość 15.11.12, 16:39 cytuj link zgłoś

   
(2 - 0)
100%
gość
"Normalny poziom CRP wynosi do 5 mg/l. W przypadku pojawienia się stanu zapalnego wzrasta powyżej 10 mg/l, przy czym wartości charakterystyczne dla infekcji wirusowych to 10 do 40 mg/l a dla infekcji bakteryjnych ponad 100 mg/l. " Tyle. Mam nadzieję, że to wirus.



Skąd ty to wzięłaś? Wartość CRP 100 to ohoho....
gość gość 15.11.12, 16:52 cytuj link zgłoś

   
(3 - 1)
75%
Powinno pomóc. Ewentualnie antybiotyki jak CRP się nie obniży.

Jaś miał CRP ponad 60 jak miał sepsę ...
gość xAivalar 15.11.12, 16:03 cytuj link zgłoś

   
(3 - 1)
75%
Oznacza, że zakażenie jest bakteryjne i potrzebny będzie antybiotyk.
gość gość 15.11.12, 16:03 cytuj link zgłoś

   
(2 - 0)
100%
xAivalar
Powinno pomóc. Ewentualnie antybiotyki jak CRP się nie obniży. Jaś miał CRP ponad 60 jak miał sepsę ...


Uspokoiłaś mnie. Mam nadzieję, że będziesz dobrym prorokiem! Gdy dziecko miało zapalenie płuc, CRP określono przedziałem 48-92 (nie wiem dlaczego nie konkretnie). Mam nadzieję, że uda nam się wyciągnąć z choroby tymi lekami, które dostaliśmy.

Sepsa, brzmi strasznie! Ja nie wiem jak bym przez to przeszła...
gość gość 15.11.12, 16:05 cytuj link zgłoś

   
(2 - 0)
100%
gość
Oznacza, że zakażenie jest bakteryjne i potrzebny będzie antybiotyk.


Tylko nie to :( Skąd masz takie informacje? :( Nie ma szans, że to wirus? :(
gość gość 15.11.12, 16:08 cytuj link zgłoś

   
(2 - 0)
100%
gość
xAivalar
Powinno pomóc. Ewentualnie antybiotyki jak CRP się nie obniży. Jaś miał CRP ponad 60 jak miał sepsę ...
Uspokoiłaś mnie. Mam nadzieję, że będziesz dobrym prorokiem! Gdy dziecko miało zapalenie płuc, CRP określono przedziałem 48-92 (nie wiem dlaczego nie konkretnie). Mam nadzieję, że uda nam się wyciągnąć z choroby tymi lekami, które dostaliśmy. Sepsa, brzmi strasznie! Ja nie wiem jak bym przez to przeszła...



Antybiotyk to nic strasznego przecież - jeżeli jest konieczny będziecie musieli go przyjąć i innej rady nie będzie. 17 to jeszcze nie tragedia - zapewniam. Kobieta w ciąży może mieć podwyższone CRP do 10,15 nawet i nic dalej z tym nie robią. Ale u małych dzieci mogą szybciej działać - żeby nie doszło do komplikacji. Więc jak lekarz przepisze antybiotyk to dla zdrowia maluszka.
gość gość 15.11.12, 16:09 cytuj link zgłoś

   
(2 - 0)
100%
gość
gość
Oznacza, że zakażenie jest bakteryjne i potrzebny będzie antybiotyk.
Tylko nie to :( Skąd masz takie informacje? :( Nie ma szans, że to wirus? :(
moja sie tak leczyłą 2 miesiące na wiurusa-miała kaszel ,a według dr osłuchowo było czysto i w ogóle zdrowa i to tylko przeziebienie. W koncu badanie krwi -CRP 11 i dostałą Zinnat i po tygodniu dziecko zdrowe
gość gość 15.11.12, 16:10 cytuj link zgłoś

   
(2 - 0)
100%
gość
gość
gość
Oznacza, że zakażenie jest bakteryjne i potrzebny będzie antybiotyk.
Tylko nie to :( Skąd masz takie informacje? :( Nie ma szans, że to wirus? :(
moja sie tak leczyłą 2 miesiące na wiurusa-miała kaszel ,a według dr osłuchowo było czysto i w ogóle zdrowa i to tylko przeziebienie. W koncu badanie krwi -CRP 11 i dostałą Zinnat i po tygodniu dziecko zdrowe


No to dupa :( Ech... :(
gość gość 15.11.12, 16:12 cytuj link zgłoś

   
(2 - 1)
67%
Ja po porodzie mialam 130 :p
gość buka 15.11.12, 16:15 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
gość
gość
"Normalny poziom CRP wynosi do 5 mg/l. W przypadku pojawienia się stanu zapalnego wzrasta powyżej 10 mg/l, przy czym wartości charakterystyczne dla infekcji wirusowych to 10 do 40 mg/l a dla infekcji bakteryjnych ponad 100 mg/l. " Tyle. Mam nadzieję, że to wirus.
Skąd ty to wzięłaś? Wartość CRP 100 to ohoho....


"Stężenie CRP we krwi zdrowego człowieka zwykle nie przekracza 5 mg/l (najczęściej 0,1-3,0 mg/l), ale w ciągu 24–48 godzin może zwiększyć się nawet 1000-krotnie. Uznaje się, że stężenie powyżej 10 mg/l mocno przemawia za obecnością stanu zapalnego o różnej etiologii. U osób z chorobami nowotworowymi stężenie CRP może osiągać wartości trójcyfrowe, ale największe wartości obserwuje się w zakażeniach bakteriami Gram-ujemnymi, po dużych urazach lub operacjach (ponad 500 mg/l)."
gość gość 15.11.12, 18:02 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
mój 16 miesięczny synek miał CRP 186. Przeszliśmy sepsę :/ A tylko gorączkował od doby 38 stopni, żadnych innych objawów. Nie życzę nikomu. Dlatego zawsze warto robić CRP!
gość gość 19.12.13, 13:23 cytuj link zgłoś


 
Zaloguj

Dodaj zdjęcia lub inne pliki »