Liczba pytań: 577611

Liczba odpowiedzi: 5824141

(8 odpowiedzi)
gość
Pytanie zadaje: gość [26.10.2012]

Karkówka czyli co na obiad?

Podajcie dziewczyny swoje sprawdzone przepisy na pieczoną karkówkę lub szynkę. Ja tradycyjnie robię: sól, pieprz, majeranek, liść, czosnek ale chciałabym spróbować nowych wypróbowanych smaków. A przy okazji co robicie dziś na obiad?


Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
Odpowiedzi
   
(0 - 0)
0%
Ja dzień wcześniej wrzucam ją w marynatę: dodaje to co Ty + musztardę, a na drugi dzień piekę. Pycha :)
gość gość 26.10.12, 10:14 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
Nie ''cuduje'' z miesem,bo u mnie nie lubia eksperymentow,przyprawiam tradycyjnie(jak napisalas)cala noc trzymam w lodowce,pieke w rekawie wraz z ziemnakami.Jeszcze nie mam pomylsu co na obiad,corka wspomniala o papryce nadziewanej...hmm..
gość gość 26.10.12, 10:14 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
Miałam okazje jeść ostatnio karkówkę upieczone bez tłuszczu w rękawie przyprawioną curry i ziołami prowansalskimi. była bardzo pyszna!
Ja dzisiaj robię ziemniaki pieczone jajeczko, kurczaczka mam od wczoraj i dodatkowo leczo na wieczór dla męża :)
Spectrum Spectrum   26.10.12, 10:16 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
Spectrum
Miałam okazje jeść ostatnio karkówkę upieczone bez tłuszczu w rękawie przyprawioną curry i ziołami prowansalskimi. była bardzo pyszna! Ja dzisiaj robię ziemniaki pieczone jajeczko, kurczaczka mam od wczoraj i dodatkowo leczo na wieczór dla męża :)
mężuś rozpieszczony :)
gość gość 26.10.12, 10:25 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
To mój sprawdzony przepis na karkówkę (znaleziony kiedyś w necie):
Składniki:
- karkówka bez kości (od 1-2 kg.-zależy jaką dużą masz teflonową brytfankę),
- 1 pikantny ketchup,
- 1 majonez,
- 30 dkg. żółtego sera - do starkowania na wierzch,
- cebula (5-6 szt.).

Jak przyrządzić?
Karkówkę pokroić w plastry (lekko ugnieść kostkami ręki by zmiękła) – posolić, popieprzyć i ułożyć w teflonowej brytfance na niewielkiej ilości oleju. Cebulę pokroić w kostkę i posypać mięso -> cebula musi być na całej powierzchni!!! Polać ketchupem, następnie majonezem (całą powierzchnię).

Potrzebne przybory:
Teflonowa brytfanka.

Jak podawać?
Podawać tylko na gorąco - z uwagi na roztopiony żółty ser! Najlepiej od razu po upieczeniu - prosto z brytfanki.

Uwagi:
Przypominam, że wszystkie składniki (cebula, ketchup, majonez) muszą być na wszystkich kawałkach karkówki - NA CAŁEJ POWIERZCHNI!!!!

Czas przygotowania:
Piec ponad 1 godz.
Na 10 min. przed końcem pieczenia zetrzeć żółty ser na całą powierzchnię i zapiec.
SWS SWS   26.10.12, 10:31 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
SWS
To mój sprawdzony przepis na karkówkę (znaleziony kiedyś w necie): Składniki: - karkówka bez kości (od 1-2 kg.-zależy jaką dużą masz teflonową brytfankę), - 1 pikantny ketchup, - 1 majonez, - 30 dkg. żółtego sera - do starkowania na wierzch, - cebula (5-6 szt.). Jak przyrządzić? Karkówkę pokroić w plastry (lekko ugnieść kostkami ręki by zmiękła) – posolić, popieprzyć i ułożyć w teflonowej brytfance na niewielkiej ilości oleju. Cebulę pokroić w kostkę i posypać mięso -> cebula musi być na całej powierzchni!!! Polać ketchupem, następnie majonezem (całą powierzchnię). Potrzebne przybory: Teflonowa brytfanka. Jak podawać? Podawać tylko na gorąco - z uwagi na roztopiony żółty ser! Najlepiej od razu po upieczeniu - prosto z brytfanki. Uwagi: Przypominam, że wszystkie składniki (cebula, ketchup, majonez) muszą być na wszystkich kawałkach karkówki - NA CAŁEJ POWIERZCHNI!!!! Czas przygotowania: Piec ponad 1 godz. Na 10 min. przed końcem pieczenia zetrzeć żółty ser na całą powierzchnię i zapiec.

mmm takiej nie jadłam a przepis jest łatwy. tylko że mam w domu łagodny ketchup ale myślę że nie zrobi to większej różnicy. dzięki :-)
gość gość 26.10.12, 10:35 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
gość
Spectrum
Miałam okazje jeść ostatnio karkówkę upieczone bez tłuszczu w rękawie przyprawioną curry i ziołami prowansalskimi. była bardzo pyszna! Ja dzisiaj robię ziemniaki pieczone jajeczko, kurczaczka mam od wczoraj i dodatkowo leczo na wieczór dla męża :)
mężuś rozpieszczony :)

Należy mu się po całym tygodniu poza domem :)
Spectrum Spectrum   26.10.12, 10:41 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
gość
SWS
To mój sprawdzony przepis na karkówkę (znaleziony kiedyś w necie): Składniki: - karkówka bez kości (od 1-2 kg.-zależy jaką dużą masz teflonową brytfankę), - 1 pikantny ketchup, - 1 majonez, - 30 dkg. żółtego sera - do starkowania na wierzch, - cebula (5-6 szt.). Jak przyrządzić? Karkówkę pokroić w plastry (lekko ugnieść kostkami ręki by zmiękła) – posolić, popieprzyć i ułożyć w teflonowej brytfance na niewielkiej ilości oleju. Cebulę pokroić w kostkę i posypać mięso -> cebula musi być na całej powierzchni!!! Polać ketchupem, następnie majonezem (całą powierzchnię). Potrzebne przybory: Teflonowa brytfanka. Jak podawać? Podawać tylko na gorąco - z uwagi na roztopiony żółty ser! Najlepiej od razu po upieczeniu - prosto z brytfanki. Uwagi: Przypominam, że wszystkie składniki (cebula, ketchup, majonez) muszą być na wszystkich kawałkach karkówki - NA CAŁEJ POWIERZCHNI!!!! Czas przygotowania: Piec ponad 1 godz. Na 10 min. przed końcem pieczenia zetrzeć żółty ser na całą powierzchnię i zapiec.
mmm takiej nie jadłam a przepis jest łatwy. tylko że mam w domu łagodny ketchup ale myślę że nie zrobi to większej różnicy. dzięki :-)

Przepis bardzo łatwy, a karkówka smaczna :) Zawsze pierwsza znika ze stołu jak robię jakieś przyjęcie :)
SWS SWS   26.10.12, 10:53 cytuj link zgłoś


 
Zaloguj

Dodaj zdjęcia lub inne pliki »