Liczba pytań: 587547

Liczba odpowiedzi: 5914692

Kategoria: Czas wolny
(8 odpowiedzi)
gość
Pytanie zadaje: Aga [14.10.2012]

Jak robi się buraczki do słoiczka?

muszę zrobić buraczki do słoiczka dla ojca żeby miał na zimę i dla córki ponieważ ma trochę niską hemoglobinę,stąd pytanie jak Wy robicie?najpierw ugotować?jak przyprawić?same?czy z czymś?dziękuję za podpowiedzi

Najlepsza odpowiedź
   
(1 - 0)
100%
Ja to robię tylko buraczki ze słoiczka a nie do. Kiepska ze mnie gospodyni :)
gość  Ghostrider 14.10.2012 cytuj zgłoś


Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
Pozostałe odpowiedzi
   
(1 - 0)
100%
Ja to robię tylko buraczki ze słoiczka a nie do. Kiepska ze mnie gospodyni :) Ja to robię tylko buraczki ze słoiczka a nie do. Kiepska ze mnie gospodyni :)
gość Ghostrider 14.10.12, 20:55 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
gotujesz w mundurkach, obierasz, ścierasz na tarce i doprawiasz. ja doprawiam solą, pieprzem, octem i cukrem. przekładasz do słoików i gotujesz 20min.
gość gość 14.10.12, 20:56 cytuj link zgłoś

   
(1 - 1)
50%
z celulka i papryka
gość gość 14.10.12, 20:56 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
Ghostrider
Ja to robię tylko buraczki ze słoiczka a nie do. Kiepska ze mnie gospodyni :)


ale to jest dobre:) z-nie -do:)
gość Aga 14.10.12, 20:59 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
Buraki gotujesz w koszulkach, obierasz i tarkujesz na grubych oczkach.
Ja doprawiam solą, pieprzem, octem i cukrem. Myję dokładnie słoiki, wyparzam je, wpakowuję buraki do słoików i wekuję. Do dużego garnka wkładam gazetę na dno, ustawiam słoiki i przekładam je gazetami, zalewam wodą (3/4 wysokości) i gotuję około godziny.
Po otworzeniu sloika doprawia się cebulką, kminkiem i czym się lubi, albo robi się zasmażane na patelni :)
gość KiepskaMama 14.10.12, 21:00 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
3 kg buraków
3duże cebule
6 czerwonych papryk
8 łyżek cukru
1 szkl. octu 10%
1 i 1/2 łyżki soli.
Buraki ugotować i zetrzeć na tarce, paprykę i cebulę zmielić maszynką do mięsa. Wszystko wymieszać, dać do słoików i pasteryzować 10-15 minut od zagotowania.
Takie buraczki robię co roku od 10 lat i jeszcze się nam nie znudziły.
gość gość 14.10.12, 21:08 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
KiepskaMama
Buraki gotujesz w koszulkach, obierasz i tarkujesz na grubych oczkach. Ja doprawiam solą, pieprzem, octem i cukrem. Myję dokładnie słoiki, wyparzam je, wpakowuję buraki do słoików i wekuję. Do dużego garnka wkładam gazetę na dno, ustawiam słoiki i przekładam je gazetami, zalewam wodą (3/4 wysokości) i gotuję około godziny. Po otworzeniu sloika doprawia się cebulką, kminkiem i czym się lubi, albo robi się zasmażane na patelni :)

jak się robi zasmażane?nigdy nie robiłam:(
gość Aga 14.10.12, 21:11 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
gość
gotujesz w mundurkach, obierasz, ścierasz na tarce i doprawiasz. ja doprawiam solą, pieprzem, octem i cukrem. przekładasz do słoików i gotujesz 20min.


tak samo robię, z tym, że zamiast octu daję sok z cytryny, oraz dodatkowo starty chrzan oraz kminek
gość gość 14.10.12, 21:36 cytuj link zgłoś


 
Zaloguj

Dodaj zdjęcia lub inne pliki »