Liczba pytań: 587716

Liczba odpowiedzi: 5916313

(6 odpowiedzi)
Rozalka
Pytanie zadaje: Rozalka   [19.03.2010]

Barszcz biały dla dziecka.

Pediatra kazała mi ugotować Małej na obiadek zupę z takiego zakwasu z mąki. Kupiłam w piekarni, a teraz zastanawiam się, co tam się dodaje i jak się coś takiego gotuje. Ma to być całkiem "dorosła" zupa. Mam tego prawie litr w słoiku. Ile potrzebuję na 3 osoby?

Pokaż odpowiedzi użytkownika (2) »

Najlepsza odpowiedź
   
(1 - 0)
100%
Ja dla nas robię tak:
- zakwas robie z 4 łyżek mąki na żurek w litrowym słoiku, dodaje 3 ząbki czosnku i piętkę zwykłego chleba - kisi się ok 4-6 dni zależy od temperatury
-Kupuje ok 300 dag podgardla wędzonego albo kości wieprzowych wędzonych i gotuje do miękkości mięsa, dodając wszystko jak do rosołu (kostki rosołowe albo warzywa)
-wyjmuje mięso, wlewam cały zakwas, dodaje ok 1/3 szkl. śmietany wymieszanej z mąką czyli zabielam.
- doprawiam do samu majerankiem, koperkiem i ziołami prowansalskimi
-gotowe :)
My to uwielbiamy, mały jeszcze nie jadł ale ostatnio już dawno nie gotowałam :) Starszy jak nie mógł mleko to po prostu mu nie zabielałam, też pychotka
Acha, gotuje w największym garczku z tych standardowych zwykłych kompletów i starcza dla nas trojga (bez małego) na 3-4 dni. my jemy z kiełbaską, jajkiem i chlebem- wszystko pokrojone w kostkę :) Ale różne są sposoby podania. Zależy kto jak lubi :) Można z ziemniaczkami, z jajkiem albo nawet do picia.
Smacznego :)
monika2579  monika2579   19.03.2010 cytuj zgłoś


Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
Pozostałe odpowiedzi
   
(0 - 0)
0%
Ja niestety nigdy nie gotowałam żurku, ale chętnie poczytam porady. MOja teściowa gotuje wspaniały, ale nie jestem do końca pewna czy taki jest on lekki, bo jej kuchnia jest dośc tłusta.
A powiedz mi jeśli możesz dlaczego pediatra poleciła CI ugotowac tę zupę właśnie? Zaciekawiło mnie to, bo szczerze mówiąc nie wiem co ma ona takiego w sobie co dobre jest dla dziecka.
green green   19.03.10, 08:43 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
Ma "zakwasić" żołądek a dodatkowo mam nie podawać żadnych słoiczków i delikatnych zupek, bo Mała przybrała na wadze 150g od 5 tyg, a to stanowczo za mało, jak na Jej wzrost.
Mam gotować normalne pomidorówki, kapuśniaki, ogórkową, ale zacząć od tego z mąki. Nawet nie widziałam, że to żurek.
Rozalka Rozalka   19.03.10, 08:49 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
Rozalka jak chcesz, to zapytam mojej teściowej o przepis i napiszę CI na priv, nie będę go tu podawac publicznie, bo się nie chce podpisywac pod czymś co nie jest moje, a Ty sama osądzisz co z tym fantem zrobic i czy wykorzystac. Ja ze swej strony powiem Ci że żurek to ona gotuje naprawdę fantastyczny, z reszta ona w ogóle bardzo smacznie gotuje, to nie ulega wątpliwości.
green green   19.03.10, 08:53 cytuj link zgłoś

   
(0 - 2)
0%
Kochana, wysyłaj, ja muszę max do 10.30 mieć ugotowany:)
Rozalka Rozalka   19.03.10, 08:55 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
Ja dla nas robię tak:
- zakwas robie z 4 łyżek mąki na żurek w litrowym słoiku, dodaje 3 ząbki czosnku i piętkę zwykłego chleba - kisi się ok 4-6 dni zależy od temperatury
-Kupuje ok 300 dag podgardla wędzonego albo kości wieprzowych wędzonych i gotuje do miękkości mięsa, dodając wszystko jak do rosołu (kostki rosołowe albo warzywa)
-wyjmuje mięso, wlewam cały zakwas, dodaje ok 1/3 szkl. śmietany wymieszanej z mąką czyli zabielam.
- doprawiam do samu majerankiem, koperkiem i ziołami prowansalskimi
-gotowe :)
My to uwielbiamy, mały jeszcze nie jadł ale ostatnio już dawno nie gotowałam :) Starszy jak nie mógł mleko to po prostu mu nie zabielałam, też pychotka
Acha, gotuje w największym garczku z tych standardowych zwykłych kompletów i starcza dla nas trojga (bez małego) na 3-4 dni. my jemy z kiełbaską, jajkiem i chlebem- wszystko pokrojone w kostkę :) Ale różne są sposoby podania. Zależy kto jak lubi :) Można z ziemniaczkami, z jajkiem albo nawet do picia.
Smacznego :) Ja dla nas robię tak:
- zakwas robie z 4 łyżek mąki na żurek w litrowym słoiku, dodaje 3 ząbki czosnku i piętkę zwykłego chleba - kisi się ok 4-6 dni zależy od temperatury
-Kupuje ok 300 dag podgardla wędzonego albo kości wieprzowych wędzonych i gotuje do miękkości mięsa, dodając wszystko jak do rosołu (kostki rosołowe albo warzywa)
-wyjmuje mięso, wlewam cały zakwas, dodaje ok 1/3 szkl. śmietany wymieszanej z mąką czyli zabielam.
- doprawiam do samu majerankiem, koperkiem i ziołami prowansalskimi
-gotowe :)
My to uwielbiamy, mały jeszcze nie jadł ale ostatnio już dawno nie gotowałam :) Starszy jak nie mógł mleko to po prostu mu nie zabielałam, też pychotka
Acha, gotuje w największym garczku z tych standardowych zwykłych kompletów i starcza dla nas trojga (bez małego) na 3-4 dni. my jemy z kiełbaską, jajkiem i chlebem- wszystko pokrojone w kostkę :) Ale różne są sposoby podania. Zależy kto jak lubi :) Można z ziemniaczkami, z jajkiem albo nawet do picia.
Smacznego :)
monika2579 monika2579   19.03.10, 09:05 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
rozalka tylko musisz wiedzieć że żurek z torebki to nie to samo, z piekarni już lepiej ale radziłabym zrobić sama wtedy na pewno pomoże. Z mąki pszennej jest delikatniejszy jak dla dziecka
gość gość 19.03.10, 15:48 cytuj link zgłoś


 
Zaloguj

Dodaj zdjęcia lub inne pliki »