Liczba pytań: 583394

Liczba odpowiedzi: 5879567

(22 odpowiedzi)
Andziulka87
Pytanie zadaje: Andziulka87   [14.01.2012]

Mięso z królika...

Cześć dziewczyny :-)
jakie danie mogę przyrządzić z mięsa królika? tak mniej więcej jest go ok 1kg i chciałabym coś zrobić na obiad ale nie wiem co... część odejmę na zupkę dla Oli a tego co zostanie to już nie zamrożę bo drugi raz nie można...
jak macie jakieś swoje ulubione przepisy na smaczne dania z królika to podzielcie się...
dzięki :))

Pokaż odpowiedzi użytkownika (3) »

Najlepsza odpowiedź
   
(2 - 0)
100%
MamusiaOlusia
gość
gość
jak pomysle ze moj kica po pokoju... to mi niedobrze :)
Mam to samo, z tym że mój właśnie śniadanie pochłania.
ja królików nie mam a nie jem ich :) tylko dziecku robię, no bo jemu smakuje i zdrowe jest... Ja mam w ogóle jakąś dziwną manię, że nie zjem królika, konia, osła, kota, psa, barana, tylko świnie, krowy i kurczaki czy tam kury


to dla ciekawostki ci powiem że ja jako dziecko jadłam gołębie - dziadek co jakiś czas zabijał ( miał hodowlę) i był rosołek - pycha
gość  gość 14.01.2012 cytuj zgłoś


Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
Pozostałe odpowiedzi
   
(1 - 0)
100%
moja mama piekła z czosnkiem, majerankiem i tymiankiem - pycha
gość gość 14.01.12, 10:15 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
potrawka z królika- przyprawiasz mięsko wg.swojego uznania przyprawami jakimi lubisz, i lekko obsmażasz , dodając pod koniec 1 małą drobno posiekaną cebulkę, 1 marchewkę - nie za dużą i pietruchę, potem dusisz na małym ogniu ok.1.5 godz. na koniec zaprawiasz słodką śmietanką
gość gość 14.01.12, 10:17 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
krolika dobrze jest wczesniej zamarynowac, ja nacieram zawsze ziolami prowansalskimi, czosnkiem, sola , oliwa z oliwek i czerwonym winem. przewaznie zostawiam na nioc w lodowce, ale Ty masz jeszcze czas wiec mozesz tak na 2 godzinki spokojnie go natrzec i zostawic. potem w brytwance do piekarnika na godzinke pod przykryciem i na koniec odkrywasz zeby sie ladnie zarumienil :)
gość gość 14.01.12, 10:20 cytuj link zgłoś

   
(2 - 1)
67%
jak pomysle ze moj kica po pokoju... to mi niedobrze :)
gość gość 14.01.12, 10:22 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
a ile trzeba gotować nie wielki kawałek mięsa jak chodzi o zupkę dla dziecka?
w smaku takie mięso z królika jakie jest? do jakiego innego mięsa można porównać?
Andziulka87 Andziulka87   14.01.12, 10:25 cytuj link zgłoś

   
(2 - 1)
67%
gość
jak pomysle ze moj kica po pokoju... to mi niedobrze :)


Mam to samo, z tym że mój właśnie śniadanie pochłania.
gość gość 14.01.12, 10:26 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
Andziulka87
a ile trzeba gotować nie wielki kawałek mięsa jak chodzi o zupkę dla dziecka? w smaku takie mięso z królika jakie jest? do jakiego innego mięsa można porównać?


jak gotuje Olkowi królika, to najpierw gotuje tak, żeby był ugotowany, przekrawam po prostu po pół godziny i patrzę i tak później przecież miksuje, to żadna mi różnica czy wyjmę kawałek w całości czy nie, jak już jest dobry- znaczy ugotowany dorzucam warzywa (pierwszy raz oczywiście obgotowuje mięso, wodę odlewam, mięso płuczę) i razem z warzywami gotuję jeszcze około godzinki
MamusiaOlusia MamusiaOlusia   14.01.12, 10:29 cytuj link zgłoś

   
(1 - 1)
50%
Andziulka87
a ile trzeba gotować nie wielki kawałek mięsa jak chodzi o zupkę dla dziecka? w smaku takie mięso z królika jakie jest? do jakiego innego mięsa można porównać?





mieso krolika jest bardzo delikatne, to przede wszystkim biale mieso. gotuje sie dosc dlugo ale jest bardzo zdrowe. http://www.niam.pl/pl/artykul/(...)zdrowe_i_pyszne
gość gość 14.01.12, 10:29 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
gość
gość
jak pomysle ze moj kica po pokoju... to mi niedobrze :)
Mam to samo, z tym że mój właśnie śniadanie pochłania.


ja królików nie mam a nie jem ich :) tylko dziecku robię, no bo jemu smakuje i zdrowe jest... Ja mam w ogóle jakąś dziwną manię, że nie zjem królika, konia, osła, kota, psa, barana, tylko świnie, krowy i kurczaki czy tam kury
MamusiaOlusia MamusiaOlusia   14.01.12, 10:31 cytuj link zgłoś

   
(2 - 0)
100%
MamusiaOlusia
gość
gość
jak pomysle ze moj kica po pokoju... to mi niedobrze :)
Mam to samo, z tym że mój właśnie śniadanie pochłania.
ja królików nie mam a nie jem ich :) tylko dziecku robię, no bo jemu smakuje i zdrowe jest... Ja mam w ogóle jakąś dziwną manię, że nie zjem królika, konia, osła, kota, psa, barana, tylko świnie, krowy i kurczaki czy tam kury


to dla ciekawostki ci powiem że ja jako dziecko jadłam gołębie - dziadek co jakiś czas zabijał ( miał hodowlę) i był rosołek - pycha [autor="MamusiaOlusia"] [autor="gość"] [autor="gość"] jak pomysle ze moj kica po pokoju... to mi niedobrze :) [/autor] Mam to samo, z tym że mój właśnie śniadanie pochłania. [/autor] ja królików nie mam a nie jem ich :) tylko dziecku robię, no bo jemu smakuje i zdrowe jest... Ja mam w ogóle jakąś dziwną manię, że nie zjem królika, konia, osła, kota, psa, barana, tylko świnie, krowy i kurczaki czy tam kury [/autor]

to dla ciekawostki ci powiem że ja jako dziecko jadłam gołębie - dziadek co jakiś czas zabijał ( miał hodowlę) i był rosołek - pycha
gość gość 14.01.12, 10:35 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
a czy któraś z Was robiła kiedyś pasztet z królika? kiedyś jadłam bo bardzo dobry jest w smaku i tak się zastanawiam czy zamiast obiadu nie zrobić pasztetu...
Andziulka87 Andziulka87   14.01.12, 10:45 cytuj link zgłoś

   
(0 - 4)
0%
Jak można jeść królika ??

To tak jakbyście jadły kota....
gość gość 14.01.12, 10:47 cytuj link zgłoś

   
(2 - 1)
67%
gość
Jak można jeść królika ?? To tak jakbyście jadły kota....


Jak można jeść cielaka, przecież to dziecko krówki? Królik, to królik - bardzo dobre mięso, zarówno dla dzieci, jak i dla doroslych. Wolę go na talerzu, niż w klatce.
gość gość 14.01.12, 10:49 cytuj link zgłoś

   
(0 - 1)
0%
gość
gość
Jak można jeść królika ?? To tak jakbyście jadły kota....
Jak można jeść cielaka, przecież to dziecko krówki? Królik, to królik - bardzo dobre mięso, zarówno dla dzieci, jak i dla doroslych. Wolę go na talerzu, niż w klatce.



No właśnie cielecina też powinna być zabrobiona !!!
gość gość 14.01.12, 10:52 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
gość
gość
gość
Jak można jeść królika ?? To tak jakbyście jadły kota....
Jak można jeść cielaka, przecież to dziecko krówki? Królik, to królik - bardzo dobre mięso, zarówno dla dzieci, jak i dla doroslych. Wolę go na talerzu, niż w klatce.
No właśnie cielecina też powinna być zabrobiona !!!


najlepiej wp*erdalać same marchewki, co ...?
gość gość 14.01.12, 10:54 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
Mój wujek kiedyś zabijal cielaka, tylko raz, bo spojrzenie zwierzaka było straszne, smutne, przerażające. Bal się biedaczysko :(
gość gość 14.01.12, 10:55 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
gość
Mój wujek kiedyś zabijal cielaka, tylko raz, bo spojrzenie zwierzaka było straszne, smutne, przerażające. Bal się biedaczysko :(


czyli mało humanitarny ubój
gość gość 14.01.12, 10:56 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
są ludzie co zjedzą królika ale kurczaka bądź indyka nie i na odwrót...
każdy ma swoje upodobania kulinarne a także uprzedzenia co do tego jakie mięso jest dobre lub nie oraz z czego ono jest... ja mogę zjeść mięso z królika (choć sama w domu mam miniaturkę...)
Andziulka87 Andziulka87   14.01.12, 10:56 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
gość
Mój wujek kiedyś zabijal cielaka, tylko raz, bo spojrzenie zwierzaka było straszne, smutne, przerażające. Bal się biedaczysko :(


Cielaki płaczą jak ma się je zabić, one chyba to wyczuwają i normalnie łzy im lecą. Nigdy nie zabijałam ale kolega mi opowiadał. Co do pasztetu z królika jest bardzo smaczny, moja babcia robi tyle że dodaje grzyby i jakieś ugotowane warzywa (chyba pietruszkę, trochę selera i na pewno marchewkę).
gość gość 14.01.12, 11:04 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
Pasztet z królika jest przepyszny:)
gość gość 14.01.12, 11:06 cytuj link zgłoś

12

 
Zaloguj

Dodaj zdjęcia lub inne pliki »