Liczba pytań: 587584

Liczba odpowiedzi: 5915004

(5 odpowiedzi)
gość
Pytanie zadaje: gość [21.02.2010]

Ryż zapiekany z jabłkami

znacie sprawdzone przepisy? wiem że to prosta potrawa, wczoraj ewa wachowicz coś takiego robiła ale za późno włączyłam telewizor

Najlepsza odpowiedź
   
(5 - 0)
100%
__PODPOWIEDŹ:

RYŻ.1.
WIKIPEDIA:
Produkty uboczne powstające podczas obróbki ziaren ryżu – czyli otręby i proszek powstały po rozdrobnieniu odpadów z procesu polerowania ziarna – wykorzystuje się jako KARMĘ dla ZWIERZĄT. Z otrąb uzyskuje się olej używany do celów spożywczych i przemysłowych. Pokruszone ziarna wykorzystuje się do warzenia piwa, destylacji alkoholu oraz produkcji skrobi i mączki ryżowej. Plewy stosuje się jako opał i materiał do pakowania, produkuje się z nich również nawóz i furfurol. Słomę używa się na ściółkę, paszę dla zwierząt, pokrycia dachowe oraz do produkcji mat, odzieży, opakowań i mioteł. Ryż wykorzystywany jest także w papiernictwie, do wyrobu przedmiotów plecionych, kleju i kosmetyków (puder). Stanowi źródło skrobi.
Podczas młocki usuwa się zwykle zarówno PLEWY, jak i OTRĘBY, czasem dodatkowo stosuje się polerowanie glukozą i talkiem, co nadaje ziarniakom połysk.

IRL KRAKÓW.
Ryż, biały lub brązowy, podnosi poziom cukru o__ ok. 18-20% wzrostu po spożyciu, wchłania się po ok. 60 min., czyli nie od razu, i wchłania się DŁUGO !!
Kasza jaglana zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach.

PUENTA: ryż biały to produkt najwyższej wartości odżywczej, co OCZYWISTE !!

Nieprawdy biologiczne oraz puste frazesy o ryżu i nie tylko o ryżu, rozpowszechniają jedynie SPECE od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, że nic nie badali, nie znają glukometru, również nie czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą, wydając książę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. OMIŃ !!
Przecież do Nich nie możesz zadzwonić, bo nie ma gdzie. Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego ? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma. Do krakowskiego IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani żadnym „naukowym reżimom” czyli lekko, łatwo mówią PRAWDY BIOLOGICZNE, które zbadali. Warto !!

Zobacz też:
__Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
__ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

Pozdrawiam Ciebie i WSZYSTKICH
gość  gość 14.03.2010 cytuj zgłoś


Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
Pozostałe odpowiedzi
   
(8 - 3)
73%
4 torebki ryzu (ew. 2 szklanki)
1 kg jabłek
4 jajka
10 łyżek cukru
ew. cynamon

słodka śmietanka (lub bita śmietanka)

Ryż ugotować ze szczyptą soli.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i zetrzeć na tarce. Jesli są bardzo kwaśne, można dodać odrobinę cukru i wymieszać.
Żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru na gładką masę, dodać do wystudzonego ryżu i dokładnie wymieszać.
Do naczynia żaroodpornego włożyć połowę ryżu, na to ułozyć jabłka. Można posypać cynamonem. Na jabłkach rozłożyć resztę ryżu.
Wstawić do piekarnika i zapiekać pod przykryciem przez 30 min. w temp. 180st.C.
Białka ubić na sztywną pianę z pozostałymi 6. łyżkami cukru. Piankę wylożyc na ryżu i zapiekać już bez przykrycia ok.10-15 min. aż się przyrumieni.
gość Ptysiowa 21.02.10, 17:34 cytuj link zgłoś

   
(5 - 0)
100%
Ptysiowa
4 torebki ryzu (ew. 2 szklanki)
1 kg jabłek
4 jajka
10 łyżek cukru
ew. cynamon

słodka śmietanka (lub bita śmietanka)

Ryż ugotować ze szczyptą soli.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i zetrzeć na tarce. Jesli są bardzo kwaśne, można dodać odrobinę cukru i wymieszać.
Żółtka utrzeć z 4 łyżkami cukru na gładką masę, dodać do wystudzonego ryżu i dokładnie wymieszać.
Do naczynia żaroodpornego włożyć połowę ryżu, na to ułozyć jabłka. Można posypać cynamonem. Na jabłkach rozłożyć resztę ryżu.
Wstawić do piekarnika i zapiekać pod przykryciem przez 30 min. w temp. 180st.C.
Białka ubić na sztywną pianę z pozostałymi 6. łyżkami cukru. Piankę wylożyc na ryżu i zapiekać już bez przykrycia ok.10-15 min. aż się przyrumieni.



ale bym zjadła :)
lala lala   21.02.10, 17:44 cytuj link zgłoś

   
(3 - 3)
50%
po 2 szklanki ryżu, mleka i wody
3/4 kg jabłek
cukier waniliowy
mielony cynamon
bita śmietana
2 łyżki cukru
łyżka masła
Wymieszaj mleko z wodą, zagotuj, wrzuć ryż, dodaj masło, gotuj 2 minuty. Wstaw do większego garnka z wrzątkiem, gotuj, aż ryż będzie sypki.
Jabłka obierz, odrzuć gniazda nasienne, pokrój na plasterki, wymieszaj z cynamonem, cukrem i cukrem waniliowym. Do natłuszczonej żaroodpornej formy włóż 2/3 ryżu, przykryj jabłkami. Na wierzch wyłóż resztę ryżu. Zapiekaj w temp. 200C, aż ryż się zrumieni.
esme esme   21.02.10, 17:50 cytuj link zgłoś

   
(3 - 1)
75%
dupa
gość gość 23.02.10, 16:51 cytuj link zgłoś

   
(5 - 0)
100%
__PODPOWIEDŹ:

RYŻ.1.
WIKIPEDIA:
Produkty uboczne powstające podczas obróbki ziaren ryżu – czyli otręby i proszek powstały po rozdrobnieniu odpadów z procesu polerowania ziarna – wykorzystuje się jako KARMĘ dla ZWIERZĄT. Z otrąb uzyskuje się olej używany do celów spożywczych i przemysłowych. Pokruszone ziarna wykorzystuje się do warzenia piwa, destylacji alkoholu oraz produkcji skrobi i mączki ryżowej. Plewy stosuje się jako opał i materiał do pakowania, produkuje się z nich również nawóz i furfurol. Słomę używa się na ściółkę, paszę dla zwierząt, pokrycia dachowe oraz do produkcji mat, odzieży, opakowań i mioteł. Ryż wykorzystywany jest także w papiernictwie, do wyrobu przedmiotów plecionych, kleju i kosmetyków (puder). Stanowi źródło skrobi.
Podczas młocki usuwa się zwykle zarówno PLEWY, jak i OTRĘBY, czasem dodatkowo stosuje się polerowanie glukozą i talkiem, co nadaje ziarniakom połysk.

IRL KRAKÓW.
Ryż, biały lub brązowy, podnosi poziom cukru o__ ok. 18-20% wzrostu po spożyciu, wchłania się po ok. 60 min., czyli nie od razu, i wchłania się DŁUGO !!
Kasza jaglana zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach.

PUENTA: ryż biały to produkt najwyższej wartości odżywczej, co OCZYWISTE !!

Nieprawdy biologiczne oraz puste frazesy o ryżu i nie tylko o ryżu, rozpowszechniają jedynie SPECE od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, że nic nie badali, nie znają glukometru, również nie czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą, wydając książę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. OMIŃ !!
Przecież do Nich nie możesz zadzwonić, bo nie ma gdzie. Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego ? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma. Do krakowskiego IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani żadnym „naukowym reżimom” czyli lekko, łatwo mówią PRAWDY BIOLOGICZNE, które zbadali. Warto !!

Zobacz też:
__Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
__ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/ Pozdrawiam Ciebie i WSZYSTKICH __PODPOWIEDŹ:

RYŻ.1.
WIKIPEDIA:
Produkty uboczne powstające podczas obróbki ziaren ryżu – czyli otręby i proszek powstały po rozdrobnieniu odpadów z procesu polerowania ziarna – wykorzystuje się jako KARMĘ dla ZWIERZĄT. Z otrąb uzyskuje się olej używany do celów spożywczych i przemysłowych. Pokruszone ziarna wykorzystuje się do warzenia piwa, destylacji alkoholu oraz produkcji skrobi i mączki ryżowej. Plewy stosuje się jako opał i materiał do pakowania, produkuje się z nich również nawóz i furfurol. Słomę używa się na ściółkę, paszę dla zwierząt, pokrycia dachowe oraz do produkcji mat, odzieży, opakowań i mioteł. Ryż wykorzystywany jest także w papiernictwie, do wyrobu przedmiotów plecionych, kleju i kosmetyków (puder). Stanowi źródło skrobi.
Podczas młocki usuwa się zwykle zarówno PLEWY, jak i OTRĘBY, czasem dodatkowo stosuje się polerowanie glukozą i talkiem, co nadaje ziarniakom połysk.

IRL KRAKÓW.
Ryż, biały lub brązowy, podnosi poziom cukru o__ ok. 18-20% wzrostu po spożyciu, wchłania się po ok. 60 min., czyli nie od razu, i wchłania się DŁUGO !!
Kasza jaglana zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu po 60 minutach.

PUENTA: ryż biały to produkt najwyższej wartości odżywczej, co OCZYWISTE !!

Nieprawdy biologiczne oraz puste frazesy o ryżu i nie tylko o ryżu, rozpowszechniają jedynie SPECE od tzw. Indeksu Glikemicznego, a to dlatego, że nic nie badali, nie znają glukometru, również nie czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą, wydając książę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. OMIŃ !!
Przecież do Nich nie możesz zadzwonić, bo nie ma gdzie. Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą tabel, dlaczego ? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, oszczerstwa i Ich nigdzie nie ma. Do krakowskiego IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są to żywi, realni naukowcy nie poddani żadnym „naukowym reżimom” czyli lekko, łatwo mówią PRAWDY BIOLOGICZNE, które zbadali. Warto !!

Zobacz też:
__Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione.
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
__ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/ Pozdrawiam Ciebie i WSZYSTKICH
Załączniki:
741. Ryż biały. Wykres..JPG 6. PŻ.c. PORADNIK  ŻYWIENIOWY człowieka w XXI
gość gość 14.03.10, 14:05 cytuj link zgłoś


 
Zaloguj

Dodaj zdjęcia lub inne pliki »