Liczba pytań: 570965

Liczba odpowiedzi: 5763555

(13 odpowiedzi)
gość
Pytanie zadaje: gość [17.02.2010]

Ciasto na pierogi

Zawsze kiedy robię ciasto na pierogi jest ono za suche i twarde. Ciężko je rozwałkować i skleić. Pierogi często się rozpadają.
Może któraś z was ma dobry i niezawodny przepis???

Najlepsza odpowiedź
   
(9 - 1)
90%
o,5 kg maki oczywiscie :)
butterfly21  butterfly21   17.02.2010 cytuj zgłoś


Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
Pozostałe odpowiedzi
   
(6 - 0)
100%
0,5 kg jedno jajko i wody tyle zeby byla dobra konsystencja ewentualnie mozesz dodac jeszcze samo zoltko no i szczypta soli szczypta cukru
butterfly21 butterfly21   17.02.10, 13:32 cytuj link zgłoś

   
(9 - 1)
90%
o,5 kg maki oczywiscie :) o,5 kg maki oczywiscie :)
butterfly21 butterfly21   17.02.10, 13:33 cytuj link zgłoś

   
(8 - 0)
100%
Ciasto na 24 pierogi:) 40 dag maki, 1 jako, szklanka goracej wody, szczypta soli
gość gość 17.02.10, 13:36 cytuj link zgłoś

   
(8 - 0)
100%
można dodać troszkę oleju(ok.łyżki) ty po prostu dajesz za mało wody. jak zrobisz ciasto włóż je do foliowej torebli, po kilku minuach zrobi się rzadsze i nie ssycha się podczas robienia pierogów
gość gość 17.02.10, 13:41 cytuj link zgłoś

   
(6 - 0)
100%
do ciasta na pierogi daję mąke, jajko, bardzo ciepłą wodę prawie gorącą(ile wchłonie) i łyżkę oleju.
jo-anna jo-anna   17.02.10, 13:43 cytuj link zgłoś

   
(6 - 2)
75%
Ja nie dodaję jajka do ciasta i jest miękkie i elastyczne.
gość gość 17.02.10, 13:46 cytuj link zgłoś

   
(6 - 1)
86%
Lulu
Ja nie dodaję jajka do ciasta i jest miękkie i elastyczne.



ja to samo na pierogi jajek nie daje do makaronu tylko:)
gość alkenka 17.02.10, 13:53 cytuj link zgłoś

   
(5 - 1)
83%
ja nie parzę mąki ale wyrabiam z ciepłą-letnią wodą, solą i jajkiem i dodaję miękkiego masła, zawsze jest pulchne, proporcje to poznaję po konsystencji w rękach jak to ciasto wyrabiam, i wolę pierogi potem usmażyć na patelni niż gotować,
kasinka kasinka   17.02.10, 13:54 cytuj link zgłoś

   
(5 - 0)
100%
ja zawsze robię pierogi z całego kilograma mąki i mojej rodzinie wciąż mało (4 osoby)
1 kg mąki + 0,5 kostki margaryny + sól + gorąca woda (wrzątek) ilość taka aby ciasto było luźne.
W mące robię dołek , wrzucam margarynę - siekam ją dużym nożem,
dodaję sól i leję wrzącą wodę . Zgarniam to wszystko jeszcze dobrzy ciepłe w kulę i chwilę wyrabiam, aby się wszystkie składniki połączyły. Nie wyrabiać za długo bo ciasto wtedy twardnieje. Następnie kulę kroję na jakieś 6- 7 pasów z których formuję wałki o średnicy około 3 cm .
Wałki kroję na paski 1,5-2 cm - brzeg każdego paska rozgniatam w palcach maczanych w mące i nakładam farsz i oczywiście zlepiam. Kiedy kroję jeden wałek pozostał są przykryte ściereczką, aby ciasto nie wysychało.
Pierogi robione w ten sposób rozpływają się w ustach. Tradycyjne wałkowane ciasto i wykrawane krążki są za każdym razem podsypywane mąką a poprzez to robi się coraz twardsze. Za pierwszym razem może to klejenie może iść niezdarnie- ale praktyka czyni mistrzem-mówię z własnego doświadczenia- w tej chwili mogłabym być konkurencją dla Sulejukowej.
gość gość 17.02.10, 14:09 cytuj link zgłoś

   
(5 - 0)
100%
NA KG MĄKI DAJE 2 ŻÓŁTKA I ZAPARZAM GORĄCĄ WODĄ- BIAŁKO POWODUJE ŻE PIEROGI MOGĄBYĆ TWARDE- MI ZAWSZE WYCHODZĄ MIĘCIUTKIE
gość gość 17.02.10, 14:12 cytuj link zgłoś

   
(4 - 1)
80%
1kg,mąki,1,5 litra mleka ,i trochę oleju. Może wyda się wam dziwny ten przepis,bo nie ma jajek tylko mleko, ale naprawdę polecam.Ciasto wychodzi super,wogóle nie jest suche,super się sklejaja pierogi ,nie brudzą się tak ręce ani wałek.I jest pyszne.Z tej porcji wychodzi nam mniej więcej 72 pierogi.
Mami82 Mami82   17.02.10, 14:46 cytuj link zgłoś

   
(4 - 2)
67%
Do ciasta pierogowego nie powinno się dawać jaj, gorąca woda i łyżka oleju zapewnia elastyczność ciasta. W czasie lepienia pierogów ciasto jest nakryte ściereczkę, żeby nie obsychało, odrywam tyle ile trzeba na jeden raz do rozwałkowania.
gość gość 04.12.11, 18:17 cytuj link zgłoś

   
(5 - 0)
100%
Pierogi z kiszoną kapustą

Składniki:
Ciasto: 350 g mąki, 1 jajko, 125 ml letniej wody, sól
Farsz: 750g kiszonej kapusty, 2 cebule, 80 g masła, sól, biały pieprz

Przygotowanie: 60min

Zagniatamy ciasto. Kapustę gotujemy 30 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę, odparowujemy i siekamy. Cebule obieramy, siekamy, rumienimy, wkładamy kapustę, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy wszystko przez ok 20 minut. Z rozwałkowanego ciasta wykrajamy krążki średnicy 6-7 cm, nakładamy farsz, zlepiamy. Do zagotowanej osolonej wody wrzucamy pierogi, gotujemy, wyjmujemy łyżką cedzakową i polewamy tłuszczem.


Pierogi ze słodką kapustą

Składniki:
Ciasto.- 350g mąki, 1 jajko, 125 ml letniej wody, sól
Farsz: 750g słodkiej kapusty, 1-2 łyżki tłuszczu, cebula, sól, pieprz

Przygotowanie: 60min
Zagniatamy ciasto. Kapustę szatkujemy, podlewamy wodą, solimy. Całość gotujemy 30 minut. Odparowujemy, odsączamy i siekamy. Cebulę rumienimy na tłuszczu, dodajemy kapustę, mieszamy i dusimy 15 minut. Doprawiamy solą i pie­przem. Z rozwałkowanego ciasta wykrajamy krążki średnicy 6-7 cm. Nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy wodę i wrzucamy pierogi. Ugotowane pierogi, wyjmujemy łyżką cedzakową i polewamy tłuszczem.



Pierogi z grzybami

Składniki:
Ciasto: 35 dag mąki, 1 jajo, ok. 1/8 l wody, sól; 4 dag masła lub margaryny do polania, 2 dag tartej bułki
Farsz:: 80 dag grzybów świeżych, 10 dag cebuli, 4 dag tłuszczu, 4 dag czerstwej bułki, 3 dag tartej bułki, sól, pieprz

Przygotowanie: 60 min

Grzyby opłukujemy, czyścimy, przycinamy trzony, szatkujemy w cienkie plasterki, dodajemy 2-3 łyżki wody, gotujemy pod przykryciem, tak, aby nie było płynu. Bułkę zamaczamy w wodzie lub mleku, odciskamy. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, smażymy na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Grzyby, bułkę, cebulę przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy sól, pieprz, tartą bułkę, całość ucieramy. Przyrządzamy ciasto. Kształtujemy pierogi, gotujemy do czasu aż wypłyną. Wykładamy na ogrzany półmisek, polewamy tłuszczem ze zrumienioną tartą bułką.
gość gość 20.03.12, 12:51 cytuj link zgłoś


 
Zaloguj

Dodaj zdjęcia lub inne pliki »