Liczba pytań: 577835

Liczba odpowiedzi: 5826090

(3 odpowiedzi)
gość
Pytanie zadaje: gość [17.11.2011]

Jak ugotować dobry żurek?

Macie jakieś swoje sprawdzone przepisy bo mi zawsze wychodzi jakiś taki bez smaku.dziękuję :)


Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
Odpowiedzi
   
(1 - 3)
25%
o moim żurku mąż mówi, że robię lepszy niż jego matka. Kroję warzywa (marchew, seler, pietruszkę w kostkę) wrzucam na wrzątek z pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim, podsmażam surowy boczek z 1 kiełbasą czosnkową i jeszcze jakąś, do gara wlewam 2 rozrobione torebki białego barszczu knorra (niestety na zakwasie nigdy mi tak dobry nie wychodzi), podgotuję, wrzucam pokrojone ziemniaki, po 10 min dorzucam podsmażoną kiełbasę i 3 pokrojone białe surowe, chwilę gotuję, na 2 min przed wyłączeniem dosypuję majeranku i ze 3 ząbki czosnku posiekanego. w międzyczasie odrobinę dosalam ale nie dużo, bo boczek jest słony. osobno gotuję jajka.
gość stepmother 17.11.11, 15:05 cytuj link zgłoś

   
(1 - 1)
50%
Bierzesz duży gar. W nim na odrobinie tłuszczu podsmażasz drobno pokrojoną cebulę. Jak się zrumieni zalewasz wodą. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucasz wędzone żeberko albo kości wieprzowe (albo jedno i drugie ;) oraz kiełbasę wędzoną albo białą (albo też jedną i drugą). Plus liść laurowy, trochę soli i ziele angielskie. Gotujesz 45-60 minut, w połowie gotowania dorzucasz marchewkę, seler i pietruszkę (w całości, jak na rosół). Po godzinie wyjmujesz mięso, warzywa i liść, miksujesz wywar jeśli cebula się nie rozpadła (przeważnie nie trzeba), doprawiasz majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem (dużo) i jeśli chcesz to dodajesz ziemniaki (ja nie daję, bo nie każdy lubi, gotuję osobno). Jak ziemniaki zmiękną wlewasz zakwas ŻYTNI (kupny jest przeważnie zupełnie OK), zagotowujesz ciągle mieszając. Jeśli lubisz dodajesz śmietanę, a jak zupa jest za rzadka to zaciągasz odrobiną mąki rozmieszanej w wodzie. Na talerzu każdy doprawia pieprzem, chrzanem, wrzuca jajko :)
gość gość 17.11.11, 16:39 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
gość
Bierzesz duży gar. W nim na odrobinie tłuszczu podsmażasz drobno pokrojoną cebulę. Jak się zrumieni zalewasz wodą. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucasz wędzone żeberko albo kości wieprzowe (albo jedno i drugie ;) oraz kiełbasę wędzoną albo białą (albo też jedną i drugą). Plus liść laurowy, trochę soli i ziele angielskie. Gotujesz 45-60 minut, w połowie gotowania dorzucasz marchewkę, seler i pietruszkę (w całości, jak na rosół). Po godzinie wyjmujesz mięso, warzywa i liść, miksujesz wywar jeśli cebula się nie rozpadła (przeważnie nie trzeba), doprawiasz majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem (dużo) i jeśli chcesz to dodajesz ziemniaki (ja nie daję, bo nie każdy lubi, gotuję osobno). Jak ziemniaki zmiękną wlewasz zakwas ŻYTNI (kupny jest przeważnie zupełnie OK), zagotowujesz ciągle mieszając. Jeśli lubisz dodajesz śmietanę, a jak zupa jest za rzadka to zaciągasz odrobiną mąki rozmieszanej w wodzie. Na talerzu każdy doprawia pieprzem, chrzanem, wrzuca jajko :)

A, wyjęte z wywaru mięso i kiełbasę kroisz i albo wrzucasz z powrotem do gara, albo rodzielasz na talerze przed podaniem :)
gość gość 17.11.11, 16:40 cytuj link zgłoś


 
Zaloguj

Dodaj zdjęcia lub inne pliki »