Liczba pytań: 546870

Liczba odpowiedzi: 5534515

(26 odpowiedzi)
gość
Pytanie zadaje: gość [28.01.2010]

Zabielanie zupy

Dziewczyny,czy jak robicie zupe np pomidorowa,ogórkową i jakieś takie inne "zabielane" to co dodajecie na koniec???Wode z mąką,śmietane,mleko z mąką czy jakies inne sposoby jeszcze znacie.Bo właśnie chce cos mniej kalorycznego bo teraz robie smietane z mąką a jesli bede robic mleko z mąką to bedzie troche mniej kalorii??

Najlepsza odpowiedź
   
(7 - 1)
88%
ja daję jogurt naturalny i wcale niczym nie różni się od śmietany, a na pewno zdrowszy
gość  gość 28.01.2010 cytuj zgłoś


Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
Pozostałe odpowiedzi
   
(3 - 1)
75%
ja dodaje sama smietane,
gość gość 28.01.10, 11:40 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
Ja aby złagodzić smak kwaśny tylko dolewam trochę mleka 3,2 i daję łyżeczkę cukru-na duży garnek..Albo łyżeczkę jogurtu naturalnego do talerza już.
gość gość 28.01.10, 11:41 cytuj link zgłoś

   
(2 - 1)
67%
wodę z mąką:)
kociak kociak   28.01.10, 11:41 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
Ja daje tylko śmietane do ogórkowej.Do pomidorowej dodaje mąke z wodą żeby była odrobine gęstrza a potem zabielam dodatkowo śmietaną 30%.
gość gość 28.01.10, 11:42 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
Ja wcale nie zaciągam. Do pomidorowej wlewam trochę mleka dla przełamania smaku. A jarzynowe robię bez zaciągania. Małej czasami zaciągnę trochę kaszką manną, żeby była pożywniejsza.
gość gość 28.01.10, 11:43 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
gość
Ja daje tylko śmietane do ogórkowej.Do pomidorowej dodaje mąke z wodą żeby była odrobine gęstrza a potem zabielam dodatkowo śmietaną 30%.
*** gęstsza miało być.
gość gość 28.01.10, 11:43 cytuj link zgłoś

   
(2 - 0)
100%
Nulka
Ja wcale nie zaciągam. Do pomidorowej wlewam trochę mleka dla przełamania smaku. A jarzynowe robię bez zaciągania. Małej czasami zaciągnę trochę kaszką manną, żeby była pożywniejsza.

do jarzynowej to zasmażam mąkę, moim zdaniem lepszy ma wtedy smak ta zupa:)
kociak kociak   28.01.10, 11:44 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
Jak chcesz mieć gęstą tą pomidorową to ryż,czy makaron ugotuj w zupie (w rosole) nim dodasz przecier,czy pomidory-u mnie w domu mama robila rzadką,a moje dzieci i mąż lubią taką konzystencji śmietany prawie,jak zupa-krem,też dolewam tylko trochę mleka zwykłego i odrobinę cukru.
gość gość 28.01.10, 11:45 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
ogorkowa,kapusniaczek czy barszcz ukrainski to koniecznie na zasmazce;PPP Ale pomidorowka na mace i smietanie.
gość gość 28.01.10, 11:46 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
Ja daję mąkę z wodą rozrobioną.Do pomidorowej też śmietanę.Czasem zasmażkę ale tylko do pomidorówki i fasolowej,grochowej.
gość gość 28.01.10, 11:46 cytuj link zgłoś

   
(3 - 1)
75%
Śmietana,zasmażki-masakra,a później się dziwimy,że miażdżyca,otyłość,choroby serca,u mnie w domu rodziców też się tak gotowalo-smalec,śmietana,boczek.. a ojciec chore serce,mama otyła,ja sie z tego wyzwolilam,dziewczyny,nie narzucajcie dzieciom od małego złych nawykow żywieniowych..
gość gość 28.01.10, 11:47 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
jak chcesz mniej kalorycznie to dodawaj samą śmietanę 12 lub 18%
jo-anna jo-anna   28.01.10, 11:48 cytuj link zgłoś

   
(2 - 0)
100%
gosc powyzej ma troche racji, ja nie zabielam zup i jest z tym mi o.k.
czasem dolewam troche mleka do talerza i to wszystko
gość gość 28.01.10, 11:51 cytuj link zgłoś

   
(0 - 2)
0%
gość
Śmietana,zasmażki-masakra,a później się dziwimy,że miażdżyca,otyłość,choroby serca,u mnie w domu rodziców też się tak gotowalo-smalec,śmietana,boczek.. a ojciec chore serce,mama otyła,ja sie z tego wyzwolilam,dziewczyny,nie narzucajcie dzieciom od małego złych nawykow żywieniowych..
oj bez przesady,co warta jest zupa bez smietany czy maki? Prosze cie jak bym chciala zeby sie dziecko napilo to bym mu herbatke podala a nie slona wode. Nie mowi sie przeciez o smarzeniu boczku na sniadanie ale ale racuszki czy kolteciki,nawet nalesniki,sa smarzone ciecko wykluczyc ta z jadlospisu.
gość gość 28.01.10, 11:52 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
Śmetankę do zupy 18%.
MaDziOrEcZkA MaDziOrEcZkA   28.01.10, 11:52 cytuj link zgłoś

   
(7 - 1)
88%
ja daję jogurt naturalny i wcale niczym nie różni się od śmietany, a na pewno zdrowszy ja daję jogurt naturalny i wcale niczym nie różni się od śmietany, a na pewno zdrowszy
gość gość 28.01.10, 11:55 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
ja daję 18% a jak nie mam to dam 12 %
gość gość 28.01.10, 11:55 cytuj link zgłoś

   
(2 - 0)
100%
gość
gość
Śmietana,zasmażki-masakra,a później się dziwimy,że miażdżyca,otyłość,choroby serca,u mnie w domu rodziców też się tak gotowalo-smalec,śmietana,boczek.. a ojciec chore serce,mama otyła,ja sie z tego wyzwolilam,dziewczyny,nie narzucajcie dzieciom od małego złych nawykow żywieniowych..
oj bez przesady,co warta jest zupa bez smietany czy maki? Prosze cie jak bym chciala zeby sie dziecko napilo to bym mu herbatke podala a nie slona wode. Nie mowi sie przeciez o smarzeniu boczku na sniadanie ale ale racuszki czy kolteciki,nawet nalesniki,sa smarzone ciecko wykluczyc ta z jadlospisu.


Ja nie daję przecież dzieciakom produktów light i pieczywa vasa:),ale po tym jak walczyłam sama z nadwagą po dzieciństwie pływajacym w oleju i smalcu mam wielki uraz do zabielania,zasmażania itd..Moja mama dziwi się np,jak to moja zupa jest gęsta bez zasmażki?Jak rozgotuję w niej ryż,czy ziemniaki będzie gęsta,nie jest tylko "słoną wodą",gotuje też na mięsie,ale wolę dać za dwie godziny dzieciom owoce,czy kanapki niż zapchać na pół dnia cieżką zupą z zasmażką i smażonym kotletem z frytkami na przykład.
gość gość 28.01.10, 11:56 cytuj link zgłoś

   
(4 - 1)
80%
gość
gość
Śmietana,zasmażki-masakra,a później się dziwimy,że miażdżyca,otyłość,choroby serca,u mnie w domu rodziców też się tak gotowalo-smalec,śmietana,boczek.. a ojciec chore serce,mama otyła,ja sie z tego wyzwolilam,dziewczyny,nie narzucajcie dzieciom od małego złych nawykow żywieniowych..
oj bez przesady,co warta jest zupa bez smietany czy maki? Prosze cie jak bym chciala zeby sie dziecko napilo to bym mu herbatke podala a nie slona wode. Nie mowi sie przeciez o smarzeniu boczku na sniadanie ale ale racuszki czy kolteciki,nawet nalesniki,sa smarzone ciecko wykluczyc ta z jadlospisu.


Ta super podejscie...tylko troszke smietanki tu...troszeczke maki tam...a potem dupa rosnie,cholestelor za wysoki...mozna dac wiecej wazyw ,zeby zupy nie pic...a nie zaraz zabielac itp...a jak juz to mozna dac zwyklego jogurtu natulalnego bezposrednio na talerz...
gość Patrycja 28.01.10, 11:57 cytuj link zgłoś

   
(3 - 0)
100%
Jak tak już dyskutujemy o smażeniu,zdrowym gotowaniu itd to powiem,że moje dzieci jedzą nalesniki(do ciasta łyżka oliwy i smaże na suchej patelni),kotlety obsmażane przez minutę po każdej stronie na oliwie i dopiekane w piekarniku,frytki-jasne,ze tak z naturalnych ziemniaków piekę sama w piekarniku,racuchy tak jak naleśniki robię także można zrobić kazdy smakołyk na rozne sposoby-robię też sama batony z płatków kukurydzianych,dmuchanego ryżu,rodzynki,orzeszki sama robię polewę,którą je sklejam-trochę wiecej czasu,niż kupić marsa,czy kinder w sklepie,ale o ile zdrowiej-to przecież inwestycja w zdrowie i przyszlość moich dzieci.
gość gość 28.01.10, 12:05 cytuj link zgłoś

12

 
Zaloguj

Dodaj zdjęcia lub inne pliki »