Liczba pytań: 588752

Liczba odpowiedzi: 5926107

(5 odpowiedzi)
gość
Pytanie zadaje: gość [22.09.2011]

Marchewka na zimę

Witam. Wiem, że pewnie mało kto robi przetwory z marchewki na zimę, bo łatwo ją dostać w sklepie o każdej porze roku. Ja jednak mam dużo marchewki z działki, takiej małej i nie nadaje się do piwnicowania. Szukam przepisu na marchewkę, którą zimą mogę podać normalnie do ziemniaków.

Najlepsza odpowiedź
   
(1 - 0)
100%
Marchewka marynowana na zimę
Składniki:
duże marchewki
Marynata:
1 litr wody
3 dkg soli
6 dkg cukru
3 dkg esencji octowej 80%

Sposób przyrządzenia:
Idealna do marynaty byłaby mini marchewka lecz trudno ją kupić z konieczności musimy więc duża marchew rozdrobnić. Marchew obrać i na 3 minuty włożyć do wody o temperatur5ze około 90 stopni C. Tak przygotowaną marchewkę kroimy w słupki jak frytki lub w kostkę i układamy w sterylnych słojach. Pora na marynatę. W rondlu wymieszać wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenia, gotować przez 1 minutę. Gorącą marynatą zalać marchew w słojach, szczelnie zamknąć.
Można też przyrządzić marchew z czosnkiem. Na kilogram marchwi dodajemy 20 dkg czosnku i 1 szklankę oliwy. Wszystkie składniki mieszamy, umieszczamy w słojach i zalewamy gorącą marynatą.
Słoje pasteryzujemy przez 15 – 20 minut.
gość  gość 22.09.2011 cytuj zgłoś


Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
Pozostałe odpowiedzi
   
(0 - 0)
0%
zblanszowaną zamrozić. Innych pomysłów nie mam.
gość gość 22.09.11, 10:09 cytuj link zgłoś

   
(1 - 1)
50%
moze poszukaj przepisu na marchewke konserwowa to i do saqlatki bys miala. wpisz w google np przetwory z marchewki. mozesz tez ususzyc marvhewke i bedziesz miala do zup sosow
gość gość 22.09.11, 10:09 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
Marchewka marynowana na zimę
Składniki:
duże marchewki
Marynata:
1 litr wody
3 dkg soli
6 dkg cukru
3 dkg esencji octowej 80%

Sposób przyrządzenia:
Idealna do marynaty byłaby mini marchewka lecz trudno ją kupić z konieczności musimy więc duża marchew rozdrobnić. Marchew obrać i na 3 minuty włożyć do wody o temperatur5ze około 90 stopni C. Tak przygotowaną marchewkę kroimy w słupki jak frytki lub w kostkę i układamy w sterylnych słojach. Pora na marynatę. W rondlu wymieszać wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenia, gotować przez 1 minutę. Gorącą marynatą zalać marchew w słojach, szczelnie zamknąć.
Można też przyrządzić marchew z czosnkiem. Na kilogram marchwi dodajemy 20 dkg czosnku i 1 szklankę oliwy. Wszystkie składniki mieszamy, umieszczamy w słojach i zalewamy gorącą marynatą.
Słoje pasteryzujemy przez 15 – 20 minut. Marchewka marynowana na zimę
Składniki:
duże marchewki
Marynata:
1 litr wody
3 dkg soli
6 dkg cukru
3 dkg esencji octowej 80%

Sposób przyrządzenia:
Idealna do marynaty byłaby mini marchewka lecz trudno ją kupić z konieczności musimy więc duża marchew rozdrobnić. Marchew obrać i na 3 minuty włożyć do wody o temperatur5ze około 90 stopni C. Tak przygotowaną marchewkę kroimy w słupki jak frytki lub w kostkę i układamy w sterylnych słojach. Pora na marynatę. W rondlu wymieszać wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenia, gotować przez 1 minutę. Gorącą marynatą zalać marchew w słojach, szczelnie zamknąć.
Można też przyrządzić marchew z czosnkiem. Na kilogram marchwi dodajemy 20 dkg czosnku i 1 szklankę oliwy. Wszystkie składniki mieszamy, umieszczamy w słojach i zalewamy gorącą marynatą.
Słoje pasteryzujemy przez 15 – 20 minut.
gość gość 22.09.11, 10:11 cytuj link zgłoś

   
(0 - 1)
0%
ususzyć, zamrozić, bądź zrobić w takiej słodko octowej zalewie - jak groszek konserwowy to będziesz miała do sałatek np.
gość gość 22.09.11, 10:11 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
sroczka9
ususzyć, zamrozić, bądź zrobić w takiej słodko octowej zalewie - jak groszek konserwowy to będziesz miała do sałatek np.

po co to piszesz skoro gosc to samo pisal
gość gość 22.09.11, 10:13 cytuj link zgłoś


 
Zaloguj

Dodaj zdjęcia lub inne pliki »