Liczba pytań: 587684

Liczba odpowiedzi: 5915919

(22 odpowiedzi)
gość
Pytanie zadaje: gość [21.01.2010]

Co zrobic by biszkopt nie opadł po wyjęciu z piekarnika?

j.w

Najlepsza odpowiedź
   
(9 - 1)
90%
Kasinka ma rację-szok termiczny często sprawia,że opada:))Jak facet w zimnej wodzie,hehe..Ja jak pieke biszkopt,to już na koniec wyłączam piekarnik,otwieram drzwiczki i pólkę piekarnika wysuwam lekko-ma ciągle ciepło,ale nie piecze się już,ale też nie jest w temperaturze nagle niższej o 100ileś stopni-to działa.
gość  gość 21.01.2010 cytuj zgłoś


Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
Pozostałe odpowiedzi
   
(3 - 2)
60%
nie wyjmuj go natychmiast z pieca, nawet czasem skracam czas pieczenia o pięć minut i zostawiam w piecu by się powoli studził a nie nagle buch z gorącego piekarnika na zewnątrz i mi nie klapie jak jest urośnięty, no chyba że przez cale pieczenie nie urósł to może jakiś składnik być nieświeży
kasinka kasinka   21.01.10, 22:48 cytuj link zgłoś

   
(2 - 0)
100%
probowalam wswzystkiego, i stwoierdzam ze raz nie opada a raz opada,na moje to chyba zalezy od skladnikow chyba czy nie wiem czego bo nawet zabobonow probowalam i nie pomagalo, biszkopt to taka mala loteria czasami sie trafi ze sie uda.
gość gość 21.01.10, 22:50 cytuj link zgłoś

   
(3 - 0)
100%
moja mama zawsze po wyjęciu blachy z piekarnika objeżdża biszkopt nożem przy samej ściance blachy i jeszcze nigdy jej nie opadł.
deare deare   21.01.10, 22:52 cytuj link zgłoś

   
(9 - 1)
90%
Kasinka ma rację-szok termiczny często sprawia,że opada:))Jak facet w zimnej wodzie,hehe..Ja jak pieke biszkopt,to już na koniec wyłączam piekarnik,otwieram drzwiczki i pólkę piekarnika wysuwam lekko-ma ciągle ciepło,ale nie piecze się już,ale też nie jest w temperaturze nagle niższej o 100ileś stopni-to działa. Kasinka ma rację-szok termiczny często sprawia,że opada:))Jak facet w zimnej wodzie,hehe..Ja jak pieke biszkopt,to już na koniec wyłączam piekarnik,otwieram drzwiczki i pólkę piekarnika wysuwam lekko-ma ciągle ciepło,ale nie piecze się już,ale też nie jest w temperaturze nagle niższej o 100ileś stopni-to działa.
gość gość 21.01.10, 22:57 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
Ja własnie upiskłam biszkopt wszystko ładnie pięknie wyjełam z piekarnika urosciety był bardzo włozyłam spowrotem opadł
gość gość 26.02.11, 16:22 cytuj link zgłoś

   
(1 - 1)
50%
jak się doda do ciasta dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej to biszkopt nie opadnie,i można go wyjąć od razu
gość gość 23.04.11, 15:33 cytuj link zgłoś

   
(4 - 0)
100%
kartoflanka ni pomaga :(
gość gość 12.11.11, 13:07 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
ani kartoflanka ani proszek do pieczenia ani zostawienie w piekarniku z uchylonymi drzwiami tez nie pomogło hmmm... zostaje mi sprawdzić użycie papieru bez grama tłuszczu.
gość gość 16.12.11, 22:30 cytuj link zgłoś

   
(1 - 1)
50%
JEST W SKLEPACH COŚ TAKIEGO JAK BISZKOPT FIX NIEZAWODNY SPOSOB NA UDANEGO BISZKOPTA. POZDRAWIIAM
gość gość 26.01.12, 17:14 cytuj link zgłoś

   
(1 - 1)
50%
ja też używam biszkopt fixu i daje znakomity efekt nie zmieniajac przy tym smaku ciasta. POLECAM
gość gość 14.02.12, 14:00 cytuj link zgłoś

   
(1 - 1)
50%
siema,dzięki za
gość gość 22.02.12, 15:08 cytuj link zgłoś

   
(2 - 3)
40%
Ja od lat pieke biszkopt pod koniec dodaje kilka kropli cytryny zawsze wychodzi super a cytryny wcale nie czuć chociaż jak robię cytrynowiec to wtedy daje tyle żeby było czuć jak od czasu do czasu próbowałam bez cytryny też opadal pozdrawiam:)
gość gość 11.04.12, 16:57 cytuj link zgłoś

   
(6 - 3)
67%
Kochani,
wiem, ze zabrzmi to głupio, ale wyciągam biszkopt z piekarnika. Trzymam blachę na wysokości piersi. Stoję na dywanie (nie na płytkach w kuchni) i puszczam blaszkę na podłogę. Jest maly huk, ale uwierzcie, ciasto nie opada. Stosuję to od kilku lat, wczesniej też miałam problem. Poleciłam koleżankom, rzucają nawet drożdżowcem:) pozdrawiam
gość Pati 02.06.12, 18:30 cytuj link zgłoś

   
(0 - 1)
0%
po upieczeniu biszkoptu wyjąć i położyć na podłogę ..Pomaga
gość gość 13.10.12, 11:42 cytuj link zgłoś

   
(0 - 2)
0%
Ja robię z takiego przepisu http://www.figaimak.pl/2013/01(...)a-biszkopt.html i jeszcze nigdy mi nie opadł. Normalnie po upieczeniu wyciągam i studzę. Polecam!
gość gość 07.01.13, 15:33 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
gość
probowalam wswzystkiego, i stwoierdzam ze raz nie opada a raz opada,na moje to chyba zalezy od skladnikow chyba czy nie wiem czego bo nawet zabobonow probowalam i nie pomagalo, biszkopt to taka mala loteria czasami sie trafi ze sie uda.
Żeby nie opadł przed upieczeniem do masy trzeba dodać łyżeczkę octu. Sam tego prubowałem i gwarantuje, że nigdy nie upadnie
gość gość 05.02.13, 12:12 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
Ale przez ten ocet,zmieni się smak.?>
gość gość 14.02.13, 16:08 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
ja nakuwam w trakcie pieczenia i zostawiam az do wystygnięcia. Moja mama robi tak samo i działa : ) babcia z kolei mowi,zeby nie 'słodzić' biszkoptu np. jeja jak on pięknie rośnie, jaki duzy !! (wiadomo,że to zabobony :p )
gość gumi 21.02.13, 16:32 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
Pati
Kochani, wiem, ze zabrzmi to głupio, ale wyciągam biszkopt z piekarnika. Trzymam blachę na wysokości piersi. Stoję na dywanie (nie na płytkach w kuchni) i puszczam blaszkę na podłogę. Jest maly huk, ale uwierzcie, ciasto nie opada. Stosuję to od kilku lat, wczesniej też miałam problem. Poleciłam koleżankom, rzucają nawet drożdżowcem:) pozdrawiam
to jest prawda i sposob naszych babc:) ja rzucam z wysokosci 50 cm na stol:) jeszcze nigdy mi nie opadl:)
gość gość 07.06.13, 16:42 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
ciekawe, jak na to wpadły hehe
gość gość 08.07.13, 19:12 cytuj link zgłoś

12

 
Zaloguj

Dodaj zdjęcia lub inne pliki »