Liczba pytań: 717481

Liczba odpowiedzi: 6801509

Kategoria: Dowolny temat
(13 odpowiedzi)
gość
Pytanie zadaje: gość [13.01.2010]

Biała kiełbasa

Właśnie gotuję białą kielbasę-jakoś mnie strasznie na tą białą wzięło,a jadłam tylko raz w życiu i to u kogoś,znalazlam w zamrażalniku,rozmroziłam w mikrofali i wrzuciłam do wrzątku,na wodzie pływa jakiś obleśny kożuszek-i pytanko,jak dlugo ją gotować?

Najlepsza odpowiedź
   
(8 - 1)
89%
Czegoś nie rozumiem. jeśli wrzuca się ją do wody która się zagotowała i na małym ogniu trzyma 20 - 30 minut to czym to się różni od gotowania? że woda nie wrze przez cały czas? to chyba niewielka różnica. Pytam bo nie wiem.
gość  gość 03.12.2010 cytuj zgłoś


Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
Pozostałe odpowiedzi
   
(5 - 0)
100%
W zasadzie jej się nie gotuje. Jak uznasz, że jest wystraczająco ciepła,to ją skonsumuj...
gość gość 13.01.10, 22:54 cytuj link zgłoś

   
(8 - 1)
89%
białej się nie gotuje tylko parzy. jak zacznie woda wrzeć to ustawiasz żeby leciutko bulgotało, delikatnie i się tak 20-30 minut pyrka sobie na tym niewielkim ogniu. a kożuszek ściągaj :) choć jak nie ściągniesz to chyba nic się nie stanie. zjadłam tak parę razy bez ścięgnięcia, bo skórkę itak ściągałam :P
gość gość 13.01.10, 22:56 cytuj link zgłoś

   
(7 - 1)
88%
Tez lubie biala:) Ale taka drobnomielona. W sumie z tym parzeniem to chyba jest tak ze jak ona jest surowa to wtedy sie ja parzy(surowa mam na mysli takie mieciutkie mieso w tym flaczku) A jak jest normalna taka twarda to tylko podgotowac zeby byla ciepla. Chyba ze sie myle? ;)
kasiaa88 kasiaa88   13.01.10, 23:11 cytuj link zgłoś

   
(5 - 1)
83%
najlepsza jest biala z zureczkiem, hmmmm az slinka cieknie.....juz wiem co jutro bedzie bedzie na obiad
krzysioblond krzysioblond   13.01.10, 23:15 cytuj link zgłoś

   
(4 - 0)
100%
Ptysiowa
W zasadzie jej się nie gotuje. Jak uznasz, że jest wystraczająco ciepła,to ją skonsumuj...
chyba ze jest surowa...
gość gość 17.01.10, 13:27 cytuj link zgłoś

   
(8 - 1)
89%
Czegoś nie rozumiem. jeśli wrzuca się ją do wody która się zagotowała i na małym ogniu trzyma 20 - 30 minut to czym to się różni od gotowania? że woda nie wrze przez cały czas? to chyba niewielka różnica. Pytam bo nie wiem. Czegoś nie rozumiem. jeśli wrzuca się ją do wody która się zagotowała i na małym ogniu trzyma 20 - 30 minut to czym to się różni od gotowania? że woda nie wrze przez cały czas? to chyba niewielka różnica. Pytam bo nie wiem.
gość gość 03.12.10, 13:35 cytuj link zgłoś

   
(6 - 0)
100%
Masz rację- to jest gotowanie na "małym ogniu".
Parzenie polega na wrzuceniu kiełbasy do zagotowanej wody i odstawieniu z ognia. Potem garnek przykrywało się kocykiem i tak 2 godziny się parzyła.
W garnku energooszczędnym możemy darować sobie ten kocyk. Smacznego
gość gość 21.04.11, 15:00 cytuj link zgłoś

   
(3 - 0)
100%
Do wrzątku odstawionego z ognia wkłada się na 20 min.kiełbasę parzoną /już kupioną/a 20-30 min białą surową gotujemy na"bulgotaniu.
gość gość 27.03.13, 09:39 cytuj link zgłoś

   
(2 - 0)
100%
Na żadnym "bulgotaniu" !!! Po zagotowaniu zmniejszyć tem. wody do ok. 80 stopni ! Woda powinna lekko "mrugać"
gość gość 28.03.13, 11:28 cytuj link zgłoś

   
(2 - 0)
100%
białą kupujemy tylko surową i parzymy ją do wody w której będzie gotowana dodajemy listki laurowe +kulki bobkowe (kto wie o co chodzi to git)+przyprawy po 30-40 min parzenia niebo w gębie
gość gość 31.03.13, 03:49 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
Biała kiełbasa... ma ktoś przepis na nią?
Tylko sprawdzony.
gość gość 10.06.14, 13:56 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
kurde parzy to sie knedle
gość gość 11.01.15, 13:03 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
W moim domu zawsze mówiło się, że białą kiełbasę parzy się tyle ile ona waży, czyli jak kilogram to godzinę..... ale widzę, że nikt jednak tego nie potwierdza.
Zawsze tak robiłam i było dobrze ale teraz spróbuję te 20-30 minut :)
gość gość 08.10.15, 12:43 cytuj link zgłoś


 
Zaloguj

Dodaj zdjęcia lub inne pliki »