Liczba pytań: 577172

Liczba odpowiedzi: 5821303

Kategoria: Dowolny temat
(11 odpowiedzi)
gość
Pytanie zadaje: gość [13.01.2010]

Biała kiełbasa

Właśnie gotuję białą kielbasę-jakoś mnie strasznie na tą białą wzięło,a jadłam tylko raz w życiu i to u kogoś,znalazlam w zamrażalniku,rozmroziłam w mikrofali i wrzuciłam do wrzątku,na wodzie pływa jakiś obleśny kożuszek-i pytanko,jak dlugo ją gotować?

Najlepsza odpowiedź
   
(8 - 1)
89%
białej się nie gotuje tylko parzy. jak zacznie woda wrzeć to ustawiasz żeby leciutko bulgotało, delikatnie i się tak 20-30 minut pyrka sobie na tym niewielkim ogniu. a kożuszek ściągaj :) choć jak nie ściągniesz to chyba nic się nie stanie. zjadłam tak parę razy bez ścięgnięcia, bo skórkę itak ściągałam :P
gość  gość 13.01.2010 cytuj zgłoś


Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
Pozostałe odpowiedzi
   
(5 - 0)
100%
W zasadzie jej się nie gotuje. Jak uznasz, że jest wystraczająco ciepła,to ją skonsumuj...
gość gość 13.01.10, 22:54 cytuj link zgłoś

   
(8 - 1)
89%
białej się nie gotuje tylko parzy. jak zacznie woda wrzeć to ustawiasz żeby leciutko bulgotało, delikatnie i się tak 20-30 minut pyrka sobie na tym niewielkim ogniu. a kożuszek ściągaj :) choć jak nie ściągniesz to chyba nic się nie stanie. zjadłam tak parę razy bez ścięgnięcia, bo skórkę itak ściągałam :P białej się nie gotuje tylko parzy. jak zacznie woda wrzeć to ustawiasz żeby leciutko bulgotało, delikatnie i się tak 20-30 minut pyrka sobie na tym niewielkim ogniu. a kożuszek ściągaj :) choć jak nie ściągniesz to chyba nic się nie stanie. zjadłam tak parę razy bez ścięgnięcia, bo skórkę itak ściągałam :P
gość gość 13.01.10, 22:56 cytuj link zgłoś

   
(6 - 0)
100%
Tez lubie biala:) Ale taka drobnomielona. W sumie z tym parzeniem to chyba jest tak ze jak ona jest surowa to wtedy sie ja parzy(surowa mam na mysli takie mieciutkie mieso w tym flaczku) A jak jest normalna taka twarda to tylko podgotowac zeby byla ciepla. Chyba ze sie myle? ;)
kasiaa88 kasiaa88   13.01.10, 23:11 cytuj link zgłoś

   
(3 - 1)
75%
najlepsza jest biala z zureczkiem, hmmmm az slinka cieknie.....juz wiem co jutro bedzie bedzie na obiad
krzysioblond krzysioblond   13.01.10, 23:15 cytuj link zgłoś

   
(2 - 0)
100%
Ptysiowa
W zasadzie jej się nie gotuje. Jak uznasz, że jest wystraczająco ciepła,to ją skonsumuj...
chyba ze jest surowa...
gość gość 17.01.10, 13:27 cytuj link zgłoś

   
(6 - 1)
86%
Czegoś nie rozumiem. jeśli wrzuca się ją do wody która się zagotowała i na małym ogniu trzyma 20 - 30 minut to czym to się różni od gotowania? że woda nie wrze przez cały czas? to chyba niewielka różnica. Pytam bo nie wiem.
gość gość 03.12.10, 13:35 cytuj link zgłoś

   
(3 - 0)
100%
Masz rację- to jest gotowanie na "małym ogniu".
Parzenie polega na wrzuceniu kiełbasy do zagotowanej wody i odstawieniu z ognia. Potem garnek przykrywało się kocykiem i tak 2 godziny się parzyła.
W garnku energooszczędnym możemy darować sobie ten kocyk. Smacznego
gość gość 21.04.11, 15:00 cytuj link zgłoś

   
(1 - 0)
100%
Do wrzątku odstawionego z ognia wkłada się na 20 min.kiełbasę parzoną /już kupioną/a 20-30 min białą surową gotujemy na"bulgotaniu.
gość gość 27.03.13, 09:39 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
Na żadnym "bulgotaniu" !!! Po zagotowaniu zmniejszyć tem. wody do ok. 80 stopni ! Woda powinna lekko "mrugać"
gość gość 28.03.13, 11:28 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
białą kupujemy tylko surową i parzymy ją do wody w której będzie gotowana dodajemy listki laurowe +kulki bobkowe (kto wie o co chodzi to git)+przyprawy po 30-40 min parzenia niebo w gębie
gość gość 31.03.13, 03:49 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
Biała kiełbasa... ma ktoś przepis na nią?
Tylko sprawdzony.
gość gość 10.06.14, 13:56 cytuj link zgłoś


 
Zaloguj

Dodaj zdjęcia lub inne pliki »