Liczba pytań: 743741

Liczba odpowiedzi: 7014069

Kategoria: Dowolny temat
(12 odpowiedzi)
gość
Pytanie zadaje: gość [26.08.2011]

Jak zrobic dobry BARSZCZ CZERWONY

Witam wszystkie mamy :) Mam ochote zrobic krokiety z barszczem czerwonym. Tylko jak go zrobic? Moze jest jakiś dobry z torebki, butelki i jak go doprawic? Nigdy nie robilam :)

Najlepsza odpowiedź
   
(23 - 0)
100%
z naturalnych składników,zakochacie się w nim:))

Składniki:

buraki (ok. 1,5 kg),

jabłka (2 mniejsze lub jedno duże),

ogórek kiszony (2-3 średniej wielkości),

cebula (jedna duża),

czosnek (2-4 ząbki),

liść laurowy, sól, pieprz, majeranek, cukier do smaku,

bulion lub rosół +suszone grzyby 4-5 (opcjonalnie)

Buraczki gotujemy w łupinach aż do miękkości (uwaga, żeby nie przegotować), obieramy, trzemy na tarce z grubymi oczkami do duzego garnka.Dodajemy grubo pokrojone: czosnek, cebulę, jabłko(a), ogórek kiszony oraz wrzucamy liść laurowy (2 sztuki). Można też ziele angielskie, jak ktoś lubi i majeranek (nie przesadzić, bo barszcz będzie gorzki).Zalwewamy wywarem. Wszystko to wygląda jak kompost, ale w takim stanie odstawiamy na noc w chłodne miejsce i na drugi dzień przecedzamy.Lekko podgrzej ( nie gotuj).Dopraw solą, cukrem i pieprzem ewentualnie sokiem z cytryny do własnego smaku. Jeśli jest zbyt esencjonalny( a będzie) możesz dolać wywaru bądź rosołu. Gwarantuję,że jest pyszny!!
gość  gość 10.11.2012 cytuj zgłoś


Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
Pozostałe odpowiedzi
   
(21 - 7)
75%
do krokietów najłatwiej winiary
gość gość 26.08.11, 13:27 cytuj link zgłoś

   
(24 - 1)
96%
Ugoruj obrane buraki, wywar zostaw, buraki zetrzyj, wrzuć do wywaru, zamieszaj, dopraw czym lubisz, dodaj cos kwaśnego- cytryna, limonka, odcedź i masz barszczyk.
gość gość 26.08.11, 13:29 cytuj link zgłoś

   
(24 - 1)
96%
Ja jak chce taki lepszy to gotuje rosol i potem dodaje wywar z burakow i troche koncentratu z butelki. Moze tez byc z samym koncentratem, albo z sokiem buraczanym z kartonu tylko wtedy mniej rosolu a wiecej soku
kropeczka0407 kropeczka0407   26.08.11, 13:30 cytuj link zgłoś

   
(23 - 0)
100%
kropeczka0407
Ja jak chce taki lepszy to gotuje rosol i potem dodaje wywar z burakow i troche koncentratu z butelki. Moze tez byc z samym koncentratem, albo z sokiem buraczanym z kartonu tylko wtedy mniej rosolu a wiecej soku
acha a na rosol mozesz wykozystac wywar z miesa na krokiety:)
kropeczka0407 kropeczka0407   26.08.11, 13:31 cytuj link zgłoś

   
(23 - 0)
100%
z butelki.Robisz wywar mięsny, pod koniec wlewasz barszcz z butelki.Zaprawiasz śmietaną do której wbijasz 2 żółtka i mieszasz.Nie dopuszczasz do gotowania i gotowe:) najlepiej wrzucić coś wędzonego do wywaru
gość gość 26.08.11, 13:31 cytuj link zgłoś

   
(23 - 0)
100%
wyrodnamatka
z butelki.Robisz wywar mięsny, pod koniec wlewasz barszcz z butelki.Zaprawiasz śmietaną do której wbijasz 2 żółtka i mieszasz.Nie dopuszczasz do gotowania i gotowe:) najlepiej wrzucić coś wędzonego do wywaru
ale do krokietow podaje sie czysty barszcz nie zabielany
kropeczka0407 kropeczka0407   26.08.11, 13:36 cytuj link zgłoś

   
(24 - 1)
96%
kropeczka0407
wyrodnamatka
z butelki.Robisz wywar mięsny, pod koniec wlewasz barszcz z butelki.Zaprawiasz śmietaną do której wbijasz 2 żółtka i mieszasz.Nie dopuszczasz do gotowania i gotowe:) najlepiej wrzucić coś wędzonego do wywaru
ale do krokietow podaje sie czysty barszcz nie zabielany
nie lubie niezabielanego:P pisze tylko jak ja robię
gość gość 26.08.11, 13:37 cytuj link zgłoś

   
(23 - 0)
100%
ugotuj wywar na kosciach wieprzowych lub kostkach rosolowych np knorr dodaj troszke wegety, kilka ziarenek ziela angielskiego, ze 4 liscie laurowe, zabek czosnku poczekaj az sie chwile pogotuje potem dodaj koncentrat barszczu czerwonego z Krakusa tylko nie caly bo jest bardzo intensywny wiec tak polowa butelki moze troszke mniej.jakby bylo za malo to mozesz dolac jeszcze troszke. mozesz tez dodac pieprzu a gdyby byl malo kwasny to odrobinke octu.i to wszystko.potrzebujesz tylko w wersji prostszej koncentrat barszczu czerwonego.
gość gość 26.08.11, 16:40 cytuj link zgłoś

   
(23 - 0)
100%
z naturalnych składników,zakochacie się w nim:))

Składniki:

buraki (ok. 1,5 kg),

jabłka (2 mniejsze lub jedno duże),

ogórek kiszony (2-3 średniej wielkości),

cebula (jedna duża),

czosnek (2-4 ząbki),

liść laurowy, sól, pieprz, majeranek, cukier do smaku,

bulion lub rosół +suszone grzyby 4-5 (opcjonalnie)

Buraczki gotujemy w łupinach aż do miękkości (uwaga, żeby nie przegotować), obieramy, trzemy na tarce z grubymi oczkami do duzego garnka.Dodajemy grubo pokrojone: czosnek, cebulę, jabłko(a), ogórek kiszony oraz wrzucamy liść laurowy (2 sztuki). Można też ziele angielskie, jak ktoś lubi i majeranek (nie przesadzić, bo barszcz będzie gorzki).Zalwewamy wywarem. Wszystko to wygląda jak kompost, ale w takim stanie odstawiamy na noc w chłodne miejsce i na drugi dzień przecedzamy.Lekko podgrzej ( nie gotuj).Dopraw solą, cukrem i pieprzem ewentualnie sokiem z cytryny do własnego smaku. Jeśli jest zbyt esencjonalny( a będzie) możesz dolać wywaru bądź rosołu. Gwarantuję,że jest pyszny!! z naturalnych składników,zakochacie się w nim:))

Składniki:

buraki (ok. 1,5 kg),

jabłka (2 mniejsze lub jedno duże),

ogórek kiszony (2-3 średniej wielkości),

cebula (jedna duża),

czosnek (2-4 ząbki),

liść laurowy, sól, pieprz, majeranek, cukier do smaku,

bulion lub rosół +suszone grzyby 4-5 (opcjonalnie)

Buraczki gotujemy w łupinach aż do miękkości (uwaga, żeby nie przegotować), obieramy, trzemy na tarce z grubymi oczkami do duzego garnka.Dodajemy grubo pokrojone: czosnek, cebulę, jabłko(a), ogórek kiszony oraz wrzucamy liść laurowy (2 sztuki). Można też ziele angielskie, jak ktoś lubi i majeranek (nie przesadzić, bo barszcz będzie gorzki).Zalwewamy wywarem. Wszystko to wygląda jak kompost, ale w takim stanie odstawiamy na noc w chłodne miejsce i na drugi dzień przecedzamy.Lekko podgrzej ( nie gotuj).Dopraw solą, cukrem i pieprzem ewentualnie sokiem z cytryny do własnego smaku. Jeśli jest zbyt esencjonalny( a będzie) możesz dolać wywaru bądź rosołu. Gwarantuję,że jest pyszny!!
gość gość 10.11.12, 08:26 cytuj link zgłoś

   
(8 - 2)
80%
Ja tam zawsze robię taki i jest smaczny http://www.open-youweb.com/jak(...)rszcz-czerwony/ dodatki jak najbardziej można modyfikować w zależności od upodobań.
gość KosiakowaAneta 14.11.15, 20:45 cytuj link zgłoś

   
(0 - 2)
0%
Ja oczywiście gotuje na porzadnym wywarze warzywno-miesnym. Zdarza się jednak że nie mam akurat rosołu. wykorzystuje nowego krakusa bulion drobiowy w butelce. Zawsze dobry barszczyk wychodzi i dobrze smakuje.
gość gość 10.12.16, 22:42 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
WYPEIRDALAJ ze spamem góoownusa!
WYPEIRDALAJ ze spamem góoownusa!
WYPEIRDALAJ ze spamem góoownusa!
WYPEIRDALAJ ze spamem góoownusa!
WYPEIRDALAJ ze spamem góoownusa!
WYPEIRDALAJ ze spamem góoownusa!
WYPEIRDALAJ ze spamem góoownusa!
gość gość 21.12.16, 01:07 cytuj link zgłoś


 
Zaloguj