Liczba pytań: 588811

Liczba odpowiedzi: 5925788

Kategoria: Dowolny temat
(9 odpowiedzi)
gość
Pytanie zadaje: gość [26.08.2011]

Jak zrobic dobry BARSZCZ CZERWONY

Witam wszystkie mamy :) Mam ochote zrobic krokiety z barszczem czerwonym. Tylko jak go zrobic? Moze jest jakiś dobry z torebki, butelki i jak go doprawic? Nigdy nie robilam :)

Najlepsza odpowiedź
   
(9 - 0)
100%
ugotuj wywar na kosciach wieprzowych lub kostkach rosolowych np knorr dodaj troszke wegety, kilka ziarenek ziela angielskiego, ze 4 liscie laurowe, zabek czosnku poczekaj az sie chwile pogotuje potem dodaj koncentrat barszczu czerwonego z Krakusa tylko nie caly bo jest bardzo intensywny wiec tak polowa butelki moze troszke mniej.jakby bylo za malo to mozesz dolac jeszcze troszke. mozesz tez dodac pieprzu a gdyby byl malo kwasny to odrobinke octu.i to wszystko.potrzebujesz tylko w wersji prostszej koncentrat barszczu czerwonego.
gość  gość 26.08.2011 cytuj zgłoś


Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
Pozostałe odpowiedzi
   
(7 - 2)
78%
do krokietów najłatwiej winiary
gość gość 26.08.11, 13:27 cytuj link zgłoś

   
(6 - 1)
86%
Ugoruj obrane buraki, wywar zostaw, buraki zetrzyj, wrzuć do wywaru, zamieszaj, dopraw czym lubisz, dodaj cos kwaśnego- cytryna, limonka, odcedź i masz barszczyk.
gość gość 26.08.11, 13:29 cytuj link zgłoś

   
(7 - 1)
88%
Ja jak chce taki lepszy to gotuje rosol i potem dodaje wywar z burakow i troche koncentratu z butelki. Moze tez byc z samym koncentratem, albo z sokiem buraczanym z kartonu tylko wtedy mniej rosolu a wiecej soku
kropeczka0407 kropeczka0407   26.08.11, 13:30 cytuj link zgłoś

   
(8 - 0)
100%
kropeczka0407
Ja jak chce taki lepszy to gotuje rosol i potem dodaje wywar z burakow i troche koncentratu z butelki. Moze tez byc z samym koncentratem, albo z sokiem buraczanym z kartonu tylko wtedy mniej rosolu a wiecej soku
acha a na rosol mozesz wykozystac wywar z miesa na krokiety:)
kropeczka0407 kropeczka0407   26.08.11, 13:31 cytuj link zgłoś

   
(8 - 0)
100%
z butelki.Robisz wywar mięsny, pod koniec wlewasz barszcz z butelki.Zaprawiasz śmietaną do której wbijasz 2 żółtka i mieszasz.Nie dopuszczasz do gotowania i gotowe:) najlepiej wrzucić coś wędzonego do wywaru
gość gość 26.08.11, 13:31 cytuj link zgłoś

   
(7 - 0)
100%
wyrodnamatka
z butelki.Robisz wywar mięsny, pod koniec wlewasz barszcz z butelki.Zaprawiasz śmietaną do której wbijasz 2 żółtka i mieszasz.Nie dopuszczasz do gotowania i gotowe:) najlepiej wrzucić coś wędzonego do wywaru
ale do krokietow podaje sie czysty barszcz nie zabielany
kropeczka0407 kropeczka0407   26.08.11, 13:36 cytuj link zgłoś

   
(6 - 1)
86%
kropeczka0407
wyrodnamatka
z butelki.Robisz wywar mięsny, pod koniec wlewasz barszcz z butelki.Zaprawiasz śmietaną do której wbijasz 2 żółtka i mieszasz.Nie dopuszczasz do gotowania i gotowe:) najlepiej wrzucić coś wędzonego do wywaru
ale do krokietow podaje sie czysty barszcz nie zabielany
nie lubie niezabielanego:P pisze tylko jak ja robię
gość gość 26.08.11, 13:37 cytuj link zgłoś

   
(9 - 0)
100%
ugotuj wywar na kosciach wieprzowych lub kostkach rosolowych np knorr dodaj troszke wegety, kilka ziarenek ziela angielskiego, ze 4 liscie laurowe, zabek czosnku poczekaj az sie chwile pogotuje potem dodaj koncentrat barszczu czerwonego z Krakusa tylko nie caly bo jest bardzo intensywny wiec tak polowa butelki moze troszke mniej.jakby bylo za malo to mozesz dolac jeszcze troszke. mozesz tez dodac pieprzu a gdyby byl malo kwasny to odrobinke octu.i to wszystko.potrzebujesz tylko w wersji prostszej koncentrat barszczu czerwonego. ugotuj wywar na kosciach wieprzowych lub kostkach rosolowych np knorr dodaj troszke wegety, kilka ziarenek ziela angielskiego, ze 4 liscie laurowe, zabek czosnku poczekaj az sie chwile pogotuje potem dodaj koncentrat barszczu czerwonego z Krakusa tylko nie caly bo jest bardzo intensywny wiec tak polowa butelki moze troszke mniej.jakby bylo za malo to mozesz dolac jeszcze troszke. mozesz tez dodac pieprzu a gdyby byl malo kwasny to odrobinke octu.i to wszystko.potrzebujesz tylko w wersji prostszej koncentrat barszczu czerwonego.
gość gość 26.08.11, 16:40 cytuj link zgłoś

   
(8 - 0)
100%
z naturalnych składników,zakochacie się w nim:))

Składniki:

buraki (ok. 1,5 kg),

jabłka (2 mniejsze lub jedno duże),

ogórek kiszony (2-3 średniej wielkości),

cebula (jedna duża),

czosnek (2-4 ząbki),

liść laurowy, sól, pieprz, majeranek, cukier do smaku,

bulion lub rosół +suszone grzyby 4-5 (opcjonalnie)

Buraczki gotujemy w łupinach aż do miękkości (uwaga, żeby nie przegotować), obieramy, trzemy na tarce z grubymi oczkami do duzego garnka.Dodajemy grubo pokrojone: czosnek, cebulę, jabłko(a), ogórek kiszony oraz wrzucamy liść laurowy (2 sztuki). Można też ziele angielskie, jak ktoś lubi i majeranek (nie przesadzić, bo barszcz będzie gorzki).Zalwewamy wywarem. Wszystko to wygląda jak kompost, ale w takim stanie odstawiamy na noc w chłodne miejsce i na drugi dzień przecedzamy.Lekko podgrzej ( nie gotuj).Dopraw solą, cukrem i pieprzem ewentualnie sokiem z cytryny do własnego smaku. Jeśli jest zbyt esencjonalny( a będzie) możesz dolać wywaru bądź rosołu. Gwarantuję,że jest pyszny!!
gość gość 10.11.12, 08:26 cytuj link zgłoś


 
Zaloguj

Dodaj zdjęcia lub inne pliki »