Liczba pytań: 545063

Liczba odpowiedzi: 5517909

Kategoria: Czas wolny
(18 odpowiedzi)
gość
Pytanie zadaje: gość [27.03.2011]

Masa do torta

Czy któraś z mam majakiś fajny i SPRAWDZONY przepiś na mase do torta na bazie bitej śmietany? najlepiej jakby jakaś czekoladowa była...


Sortuj wg: najstarszych / najnowszych / najlepszych
Odpowiedzi
   
(0 - 2)
0%
tak tak do TORTA
gość gość 27.03.11, 20:43 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
ja kupowałam krem do tortu czekoladowy i ten proszek do bitej śmietany się dodawało
gość gość 27.03.11, 20:44 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
na bazie bitej smietany to nie.. ale bardzo mi smakuje krem do tortów MILKY WAY :)
novalijka novalijka   27.03.11, 20:45 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
Ubij śmietanę,dodaj kakao,rozpusc trochę żelatyny w niewielkiej ilosci gorącej wody,ostudz i dodaj do śmietany...poczekaj az sie troche zetnie i już masz masę...
gość gość 27.03.11, 20:45 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
novalijka
na bazie bitej smietany to nie.. ale bardzo mi smakuje krem do tortów MILKY WAY :)


to jakis gotowy w proszku do kupienia?
gość gość 27.03.11, 20:45 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
gość
novalijka
na bazie bitej smietany to nie.. ale bardzo mi smakuje krem do tortów MILKY WAY :)
to jakis gotowy w proszku do kupienia?

nie robi się go ze śmietany i batonów milky way:)
novalijka novalijka   27.03.11, 20:46 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
Uppsala
Ubij śmietanę,dodaj kakao,rozpusc trochę żelatyny w niewielkiej ilosci gorącej wody,ostudz i dodaj do śmietany...poczekaj az sie troche zetnie i już masz masę...


myślałąm zeby dać rozpuszczoną czekoladę ale nie wiem jak to bedzie smikowało... jadł ktoś coś takiego?
gość gość 27.03.11, 20:47 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
700 ml śmietany kremówki (36% lub więcej, w UK użyjcie double cream)
•6 batoników Milky Way (każdy o wadze 22 g)
Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka z grubym dnem. Do niej wrzucić połamane na mniejsze kawałki batoniki. Podgrzewać na niskiej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż batoniki się rozpuszczą. Nie dopuścić do wrzenia. Nie martwcie się, jeśli batoniki się nie rozpuszczą do końca - wystarczy wziąć większe sitko i przecedzić przez nie kremówkę, pozostałości batoników przetrzeć.

Masę ostudzić, przykryć folią i włożyć do lodówki. Kolejnego dnia ubić (mikserem z przystawką do ubijania białek). Ważne, by nie ubijać zbyt długo, bo masa może się zwarzyć. Powinien powstać gęsty krem.
novalijka novalijka   27.03.11, 20:47 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
novalijka
gość
novalijka
na bazie bitej smietany to nie.. ale bardzo mi smakuje krem do tortów MILKY WAY :)
to jakis gotowy w proszku do kupienia?
nie robi się go ze śmietany i batonów milky way:)


czytałam tu kiedyś coś takiego... faktycznie:) a robiłas ta masę? dobra jest?
gość gość 27.03.11, 20:48 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
można krem usztywnić 3 łyżeczkami żelatyny. Żelatynę wtedy rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, przestudzić i wmieszać ją na samym końcu, po ubiciu kremu z Milky Way (na drugi dzień).
novalijka novalijka   27.03.11, 20:49 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
do novalijka
ok dzięki:) pewnie tę zrobię:)
gość gość 27.03.11, 20:49 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
ja nie robiłam ale jadłam... słodka ale pyszna:) do tortu tam gdzie krem mozna powkładać brzoskwinie z puszki... super:)
novalijka novalijka   27.03.11, 20:49 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
gość
Uppsala
Ubij śmietanę,dodaj kakao,rozpusc trochę żelatyny w niewielkiej ilosci gorącej wody,ostudz i dodaj do śmietany...poczekaj az sie troche zetnie i już masz masę...
myślałąm zeby dać rozpuszczoną czekoladę ale nie wiem jak to bedzie smikowało... jadł ktoś coś takiego?
z GORACA CZEKOLADA TO CI NIE PRZEJDZIE,BO SIĄDZIE cI SMIETANA,A ZIMNA CZEKOLADA PO PROSTU STWARDNIEJE
gość gość 27.03.11, 20:51 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
gość
do novalijka ok dzięki:) pewnie tę zrobię:)


prosze:)
novalijka novalijka   27.03.11, 20:51 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
Uppsala
gość
Uppsala
Ubij śmietanę,dodaj kakao,rozpusc trochę żelatyny w niewielkiej ilosci gorącej wody,ostudz i dodaj do śmietany...poczekaj az sie troche zetnie i już masz masę...
myślałąm zeby dać rozpuszczoną czekoladę ale nie wiem jak to bedzie smikowało... jadł ktoś coś takiego?
z GORACA CZEKOLADA TO CI NIE PRZEJDZIE,BO SIĄDZIE cI SMIETANA,A ZIMNA CZEKOLADA PO PROSTU STWARDNIEJE


kiedys robiłam coś takiego tylko masa była na bazie masła a jak sie ozdabia torta masą cukrową to podobno nie może być na bazie masła bo masa cukrowa sie rozpuszcza...:(
gość gość 27.03.11, 20:54 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
Uppsala
gość
Uppsala
Ubij śmietanę,dodaj kakao,rozpusc trochę żelatyny w niewielkiej ilosci gorącej wody,ostudz i dodaj do śmietany...poczekaj az sie troche zetnie i już masz masę...
myślałąm zeby dać rozpuszczoną czekoladę ale nie wiem jak to bedzie smikowało... jadł ktoś coś takiego?
z GORACA CZEKOLADA TO CI NIE PRZEJDZIE,BO SIĄDZIE cI SMIETANA,A ZIMNA CZEKOLADA PO PROSTU STWARDNIEJE
uppsala a napisz dokladniej proporcje
gość gość 27.03.11, 20:55 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
na 700 ml smietany daje sie ok 3 łyżeczki żelatyny... a kakao to wg uznania:)
gość gość 27.03.11, 21:02 cytuj link zgłoś

   
(0 - 0)
0%
a co do masy cukrowej ja nie słyszałam że jak się ozdabia tort masą cukrową to sie roztapia. Trzeba pierwsze posmarować z góry tort masą wsadzić do lodówki do zastygnięcia i obłożyć masą. pozdrawiam
gość gość 04.07.11, 10:29 cytuj link zgłoś


 
Zaloguj

Dodaj zdjęcia lub inne pliki »